Työpaikkoja köyhimmille
Tieto- ja viestintäteknologian käyttö kehitysmaissa on kasvanut nopeasti 2000-luvulla. 1990-luvun lopussa alkaneen Afrikan ”mobiilivallankumouksen” myötä paikallisiin palveluekosysteemeihin on syntynyt valtava määrä uusia työpaikkoja ja mikroyrittäjiä (alle 10 työntekijää työllistäviä yrityksiä).
ICT:n yleistyminen on luonut kehitysmaiden köyhimpiin asutuskeskuksiin sosiaalisia ja taloudellisia mahdollisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi Internet-kahviloiden perustaminen, puhelimien korjaus ja huolto, puhelinajan myynti sekä verkkotukiasemien rakentamiseen ja ylläpitoon liittyvät palvelut.
Uudet työpaikat ja palvelut ovat kriittisiä koko ICT-infrastruktuurin toiminnan kannalta ja tarjoavat köyhimmille kansanosille mahdollisuuden taloudelliseen ja sosiaaliseen nousuun. Monet tieto- ja viestintäteknologia-alalle siirtyneet yrittäjät ovat aiemmin toimineet yhteiskunnallisesti vähemmän arvostetuissa ammateissa, kuten kalanmyyjinä tai taksikuskeina. Uusi ammatti on antanut heille kulttuurisen ja sosiaalisen statuksen, sillä ICT-yrittäjyys on yleisesti korkeasti arvostettua.
Koska köyhyyttä suoraan vähentävät vaikutukset tapahtuvat kehitysmaissa yleensä epävirallisen tai harmaan talouden piirissä, ne eivät aina näy kansantalouden virallisessa tilinpidossa. Ne kuitenkin vahvistavat taloudellisten vaikutusten ohella köyhien sosiaalista pääomaa ja toimeentulon kannalta oleellisia taitoja sekä luovat edellytyksiä omaehtoiseen ja itsenäiseen elämään.
Teknologian työllistämisvaikutukset huomioitava kehitysyhteistyössä
Tutkimus suosittelee, että kehitysyhteistyössä kiinnitettäisiin tulevaisuudessa enemmän huomiota siihen, miten uuden teknologian avulla luodaan työllistymis- ja mikroyrittäjyysmahdollisuuksia kaikkein köyhimmille. Työllistymistä tukevat esimerkiksi kännyköiden huollon ja korjaamisen opettaminen, Internet-pohjaiset ja avoimet tekniset tietokannat sekä uudet puhelintukiasemien energia- ja turvallisuusratkaisut.
Olennaista on myös vahvistaa teknologiaennakointia eli sen määrittämistä, miten länsimaiset teknologiat voivat konkreettisesti ja suoraan vähentää köyhyyttä kehitysmaissa. Tämänhetkiset skenaariot painottuvat investointeihin, infrastruktuuriin ja teknologian levittämiseen eivätkä kykene tavoittamaan kaikkia niitä mahdollisuuksia, joilla ICT ja teknologia yleensäkin voivat kohentaa köyhien taloudellista ja sosiaalista asemaa.
Aalto-yliopiston ja VTT:n tapaustutkimus tehtiin Tansanian Iringanissa, joka edustaa yhteiskunnalliselta, kulttuuriselta, taloudelliselta ja maantieteelliseltä kehitykseltään hyvin sekä Tansaniaa että koko Saharan eteläpuolista Afrikkaa.
Lisätietoja:
- Edward Mutafungwa, Tutkijatohtori (Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos), 040 733 3397 - yhteydenotot englanniksi
- Hannes Toivanen, Johtava tutkija (VTT), 040 186 3882
- Tutkimusraportti - Pro-poor social and economic opportunities in the African ICT innovation ecosystem. Perspectives and case study of Iringa, Tanzania.
- Policy Brief - kooste tutkimuksesta ja sen tuloksista
Aiheesta kertoi ensin VTT.