Luonnonilmiöt, erityisesti aallot, ovat kiehtoneet Hanedaa jo pikkupojasta lähtien. Tutustuessaan sähkötekniikan maailmaan yliopistossa, hän kiinnostui myös sähkömagneettisten aaltojen toiminnasta. Siellä hän perehtyi myös langattomaan viestintään, jossa näkymättömiä radioaaltoja hyödynnetään tietojen siirtämisessä.
– Nykypäivänä langattomia radiojärjestelmiä on joka puolella, mikä tekee tutkimusalueesta mielestäni erityisen mielenkiintoiseksi. Haastavinta vielä nykyäänkin on kuitenkin se, kuinka radioaaltojen etenemistä voi hallita samalla hyödyntäen niiden erityisominaisuutta: radioaallot ovat kaikkialla.
Ihmiset voivat esimerkiksi käyttää matkapuhelinta koska ja missä tahansa ja soittaa kelle tahansa haluavat. Toisaalta radioaaltojen hallitseminen on varsin vaikeaa, koska ne voivat levitä paikkoihin, jonne emme haluaisi niiden leviävän.
– Jotta pystymme hallitsemaan radioaaltoja, tarvitsemme antenneja, jotka pystyvät itse valitsemaan kuuluvuusalueen ja jopa kuuluvuuden laadun. Samalla antennien pitää kyetä minimoimaan radioaaltojen aiheuttama häiriö läheisille palveluille, kertoo Haneda.
Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, miten radioaallot etenevät maailmamme eri kolkissa. Tätä varten tarvittaisiin yksityiskohtainen tietokanta maapallosta, mutta sellaista ei toistaiseksi ole pystytty laatimaan.
– Ehkäpä tulevaisuudessa sellaisen laatiminen on mahdollista. Sen avulla koko radioliikennejärjestelmä mullistuisi, Haneda haaveilee.
Hanedan mielestä Aalto-yliopisto rohkaisee eri tutkimusalojen ihmisiä yhteistyöhön, jotta kyseinen ongelma saataisiin ratkaistua. Hän työskentelee esimerkiksi tiiviissä yhteistyössä muiden laitosten professoreiden kanssa.
– Teen paljon yhteistyötä myös maankäyttötieteiden laitoksen tutkijoiden kanssa. Heillä on kokemusta ympäristön, esimerkiksi maastoprofiilien ja kaupunkiympäristön rakennusten seinien, dokumentoinnista. He pystyvät dokumentoimaan erilaisia asioita maailmasta: sekä keinotekoisia että luonnon itsensä luomia. Tämän dokumentoinnin ansiosta opimme tuntemaan radioympäristöämme paremmin, Haneda kertoo.
Professori Haneda haluaa kehittää omaa tutkimusaluettaan, jonka hän uskoo olevan mielenkiintoinen ja hyödyllinen sekä teollisuudelle että yhteiskunnalle.
– Teollisuus ja tavalliset ihmiset ovat yhä tietoisempia radioympäristöstään. Tutkimukseni lisää tätä tietoisuutta ja edistää radiojärjestelmien käyttöä toteuttamalla todellista tietoyhteiskuntaa, jossa ihmisten hyvinvointi lisääntyy. Haluankin luoda tänne Aalto-yliopistoon sellaisen ilmapiirin, että kaikki eri maista kotoisin olevat tutkimusalani asiantuntijat haluavat liittyä tieteelliseen tutkimusryhmääni, jossa voimme yhteistyössä tutkia tätä kiehtovaa alaa, Haneda visioi.
Kuva: Adolfo Vera