– Näillä tekijöillä voi olla huomattava vaikutus ulkotilojen käyttöön pimeän aikaan ja siihen kuinka tyytyväisiä ihmiset ovat omaan asuinalueeseensa, kertoo väittelijä Heli Nikunen.
Ulkoilualueilla valoa tulisi kulkuväylän lisäksi kohdistaa miellyttäviksi koettuihin asioihin, kuten viherympäristöön, vesiaiheisiin, taideteoksiin ja rakenteisiin, joilla on historiallista tai sosiaalista merkitystä. Parkkipaikkojen ja tiealueiden valaistusta voidaan rajoittaa valon säädön avulla niin, että se palvelee käyttäjien todellisia tarpeita. Lisäksi tulisi kehittää uusia valaistustapoja, jotka perustuvat leditekniikan tarjoamiin mahdollisuuksiin ja vähentävät käytettävän valon määrää.
Valon määrän tulee olla oikein mitoitettu suhteessa käyttötarkoitukseen ja ympäröiviin valaistusolosuhteisiin. Liian kirkas valaistus voidaan kokea luonnottomana ja häiritsevänä. Liian hämäräksi koettu valaistus voi puolestaan häiritä ympäristön hahmottamista.
Myös valon väriominaisuuksien kokeminen miellyttävinä oli yhteydessä elvyttävyyspotentiaaliin. Lämpimän valkoisina koettuja värisävyjä pidetään yleensä miellyttävinä.
![]() |
Luminanssimittaukset tarjosivat objektiivisia vertailuarvoja ihmisten kirkkauskokemuksille. Eri värit kuvaavat pintojen luminanssiarvoja. Kuva on otettu Herttoniemen koealueelta. Kuvaaja Antti Rantakallio. |
Luontoympäristön merkitystä elpymiselle, erityisesti stressitason laskulle ja kyvylle pysyä tarkkaavaisena, on tutkittu laajalti viime vuosina. Asuinympäristöjen virkistysmahdollisuuksiin valoisaan aikaan kiinnitetään paljon huomiota. Monen suomalaisen vapaa-aika kuitenkin sijoittuu illan pimeisiin tunteihin suurimman osan vuodesta, jolloin valaistuksella on tärkeä merkitys ihmisen hyvinvoinnille.
Nikunen tutki väitöstyössään sitä, millainen vaikutus keinovalaistuksella on ihmisen kokemukseen ympäristöstä. Tutkittavia muuttujia olivat ympäristön elvyttävyys, miellyttävyys ja ympäristön aiheuttama pelon tunne.
Tekniikan lisensiaatti ja teatteritaiteen maisteri Heli Nikunen väittelee Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa perjantaina 22.11.2013 klo 12.
Lisätietoa:
Heli Nikunen, p. 040 501 3377, heli.nikunen@vhn.fi