Mitä saadaan, jos laitetaan hiukkaskiihdyttimeen sähköteekkari, muutama koneteekkari, muotoilija, arkkitehti ja vielä yksi ekonomikin? Se selvisi maaliskuun alussa, kun Challenge Based Innovation (CBI) -pilottikurssi huipentui Cernissä Sveitsissä pidettyyn gaalaan, jossa esiteltiin kurssilla syntyneet innovaatiot.
CBI-pilotti oli osa Cernin innovaatiokeskuksen suunnittelua. Keskus aloittaa toimintansa keväällä 2014. Sen esikuvana on Aalto-yliopiston Design Factoryn toimintamalli, jossa eri alojen osaajat työskentelevät yhdessä.
Pilotissa opeteltiin tuotekehitystä tulevaisuuden teknologioiden parissa ja avoimen tehtävänasettelun pohjalta. Opiskelijat jaettiin kahteen monitieteiseen ryhmään, ja aaltolaisten lisäksi mukana oli opiskelijoita Italiasta ja Kreikasta.
Osallistujat perehtyivät Cernissä tuotekehitykseen, muotoiluun ja teknologiaan. Keskeistä oli myös pohtia, mitä on yhteisöllinen oppiminen. Koneteekkari Hannes Kallioinen kertoo Cernin henkilöstön antaneen heille perusteellisen selvityksen säteilynilmaisimien tekniikoista.
Kallioisen ryhmä loi kommunikaatiota edistävän työkalun tutkimusryhmälle, joka työskentelee Atlas-säteilynilmaisin-aseman päivittämisen parissa. Toinen ryhmä puolestaan kehitti oppimista helpottavaa työkalua autistisille lapsille.
Työkaluissa hyödynnettiin Cernissä kehitettyjä teknologioita. Näitä ovat esimerkiksi puolijohdepohjaiset säteilyanturit ja lisätyn todellisuuden (augmented reality) teknologiat, joita käytetään vaativissa huolto- ja kunnossapitotehtävissä.
”Suunnittelussa on oltava yksi kohde ja yksi tarve, jonka innovaatio täyttää. Valinta oli vaikea ja toisaalta helppo, ideat ruokkivat toisiaan”, kuvailee Aleksanteri Heliövaara, joka opiskelee International Design Business Management -ohjelmassa.
Ideoista prototyypeiksi
Puoli vuotta kestäneellä kurssilla opiskelijat työskentelivät sekä Sveitsissä että Otaniemessä ja rakensivat useita prototyyppejä. He vastasivat itse lopputuotteesta, jonka täytyi olla testattu ja ratkaista oikea, löydetty ongelma sekä tuoda säteilynilmaisimien teknologiat askelen lähemmäs yhteiskuntaa.
”Ongelmaa ratkaisevan on tunnettava se hyvin. Sitten ajatukset käännetään ylösalaisin ja etsitään epäsovinnainen ratkaisu”, kiteyttää sähköteekkari Peter Tapio kurssin tavoitteen.
Syntyneet innovaatiot ovat vapaasti pilotin osapuolten käytössä: Ne voi esimerkiksi patentoida tai niiden ympärille voi syntyä yritystoimintaa. Edellytyksenä on, että Cern saa vapaasti käyttää niitä omassa tutkimustyössään.
Opiskelijoiden mielestä tieteidenvälisyys toteutui pilotissa luontevasti ja innostavasti.
”Cern on todella kiinnostava kohde, ja koska tuotekehitys on itselleni vieras ala, oli mukavaa nähdä asioita toisesta näkövinkkelistä”, sanoo rahoitusta opiskeleva Jani Nurmi.
Lisätietoa kurssista ja kuvia lopputuotteista: cbi-course.com
Teksti: Marja Torniainen
Kuva: Adolfo Vera
Juttu on alunperin julkaistu Aalto Magazinessa 10/2014