Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 949

Sähkölaastari nopeuttaa haavan luonnollista paranemista

$
0
0
Krooniset haavat ovat varsin yleinen ongelma: niistä kärsii lähes prosentti suomalaisista ja jopa 10 % laitoshoitoa vaativista potilaista. On arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä 366 miljoonalla ihmisellä maailmassa diagnosoidaan diabetes, joka entisestään lisää kroonisten haavojen yleisyyttä.

– Esimerkiksi monet makuuhaavat parantuvat hitaasti. Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi raaja voidaan joutua amputoimaan, jos siinä oleva haava on pahasti tulehtunut, kertoo tutkija Anja Ranta.

Kehitteillä oleva sähkölaastari tarjoaa ratkaisun tällaisiin ongelmatapauksiin, joihin perinteiset hoitokeinot eivät auta.

– Tarkoitus on vahvistaa ja nopeuttaa haavan luonnollista parantumismekanismia, Ranta kertoo.

Haavan parantumista voidaan tukea stimuloimalla sitä sähköisesti. Lisäksi laastari tekee terveilläkin ihmisillä parantumisesta nopeampaa: aiemman tutkimuksen mukaan tavallinen haava parantui sähköstimulaation avulla jopa 2,5 kertaa nopeammin kuin perinteisen sidehoidon avulla.

MC-Patch laastarimockup.jpg
Kuvassa laastarin pohjaa suojaavaan, haavaa vasten tulevaan pintaan on tehty reikä, jotta laastarin elektrodirakenne näkyisi. Normaalisti laastarin pohjaa peittää kokonainen irrokepaperi, joka poistetaan ennen laastarin asettamista iholle.

 

Tutkijoiden kehittämän laastarin tärkein etu verrattuna markkinoilla jo oleviin tuotteisiin on se, että haavaan vaikuttavaa sähkövirtaa voidaan hallita. Sähkövirta rajoitetaan turvalliselle tasolle, joka on selvästi pienempi kuin tuntoaistimuksen raja. Potilas ei siis tunne sähkövirtaa lainkaan.

Laastarin lisäksi tutkijat suunnittelevat mittalaitteen, jonka avulla haavan paranemista on mahdollista seurata ilman, että laastaria irrotetaan. Näin haavan pintaa ei tarvitse rikkoa uudestaan kesken paranemisen.

– Haavan parantumisen seuraaminen silmämääräisesti on vaikeaa, koska muutokset voivat olla niin pieniä, ettei niitä huomaa paljain silmin. Lisäksi sairaalassa samaa potilasta voivat hoitaa eri hoitajat, jolloin arviot haavan ulkonäöstä tulevat eri henkilöiltä, kuvailee tutkija Sami Kielosto.

Poikkitieteellinen tutkimusprojekti

MC Patch -projektissa (MC tulee sanoista microcurrent eli matala sähkövirta) ovat mukana Åbo Akademi, Aalto-yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto. Projektipartnereissa yhdistyy materiaali- ja elektroditeknologian, biolääketieteen teknologian ja painetun älyn osaaminen. Projekti saa rahoituksensa TEKESin TUTL (Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa) -ohjelmasta. Tavoitteena onkin perustaa uusi yritys sähkölaastarin kaupallistamiseksi.

Aalto-yliopiston automaatio- ja systeemitekniikan laitoksen tutkijat keskittyvät pääasiassa haavan paranemista seuraavan mittalaitteen kehittämiseen. Lisäksi he osallistuvat laastariprototyyppien kokoamiseen ja laastarin rakenteen suunnitteluun sähkötekniikan osalta.

Teksti: Anni Aarinen. Kuva: Sami Kielosto.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 949

Trending Articles