Energiaa muuntaessaan sähkömoottorit ja generaattorit hukkaavat siitä noin 2–20 %. Tämä energian määrä riippuu suurelta osin laitteessa olevien magneettista materiaalien laadusta ja ominaisuuksista.
– Tutkimukseni pyrkii ymmärtämään magneettisten materiaalien käyttäytymistä parempien simulaatio-ohjelmien ja sitä kautta tehokkaampien laitteiden näkökulmasta, Belahcen sanoo.
Muutoksen takana on teollisuus
Ilmaston lämpenemisen estäminen on tutkijalle motivoiva tavoite.
– Jos löytäisimme tapoja säästää esimerkiksi puolet nyt menetetystä energiasta, voisimme vähentää hiilidioksidipäästöjen määrää merkittävästi ja suojella siten ympäristöämme, Belahcen huomauttaa.
Euroopassa noin 40 % tuotetusta sähköenergiasta muunnetaan sähkömoottoreiden avulla mekaaniseksi energiaksi, jota tarvitaan teollisuuden prosesseissa ja kodinkoneissa kuten imureissa ja jääkaapeissa. Generaattorit puolestaan tuottavat käytännössä kaiken kuluttamamme sähköenergian.
Käyttäjät voivat kuitenkin vaikuttaa energianmuuntajien tehokkuuteen vain vähän. Siksi tutkimusaihe on tärkein sähköisten koneiden valmistajille ja näissä koneissa käytettävien materiaalien tuottajille.
– Kun markkinoilla on tarjolla tehokkaita koneita, saavat kuluttajatkin mahdollisuuden valita, miten he haluavat vaikuttaa ympäristöön ja mahdollisesti säästää rahaa, Belahcen sanoo.
Tausta Suomessa ja Marokossa
Belahcen teki DI- ja TkT-tutkintonsa sähkötekniikassa entisessä Teknillisessä korkeakoulussa (nykyään osa Aalto-yliopistoa) sekä matematiikan ja fysiikan kanditutkintonsa Marokossa. Ennen professorinimitystään hän työskenteli dosenttina ja opettavana tutkijana Aallossa. Hän pääsee nyt sekä syventämään että laajentamaan tutkimustaan sovelluskohteiden lisäämiseksi.
– Odotan pääseväni tekemään merkityksellistä ja laajaa yhteistyötä Aallon muiden professorien ja tutkijoiden kanssa, Belahcen kertoo.
Belahcen suunnittelee kehittävänsä magneettisten materiaalien opetusta myös suhteessa energiasektoriin.
Teksti: Terhi Upola. Kuva: Anni Hanén-Cajander.