Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all 949 articles
Browse latest View live

Uusi ja tuntematon kiehtoi miniatyyristen aaltojohteiden kehittämisessä

$
0
0
Juhlallisessa tohtoripromootiossa 12.10.2012 promovoitava tekniikan tohtori Tapani Alasaarela arvostaa yllätyksellisyyttä ja innostuu älyllisestä stimuloinnista.

– Suurin motivaationi on, että voin oppia koko ajan uusia asioita. En tiedä tylsempää kuin takuuvarma ja rutiineihin perustuva työskentely. Epävarmuus ei ole koskaan minua haitannut. Päinvastoin: kaikki uusi motivoi minua – ja lähes poikkeuksetta nautin odottamattomista tilanteista - ja siitä, että saan sopeutua tuntemattomiin olosuhteisiin.

Alasaarela tutki väitöskirjassaan atomikerroskasvatusmenetelmällä (lyhenne ALD, Atomic Layer Deposition) kasvatetun titaanioksidin aaltojohdeominaisuuksia ja tämän menetelmän soveltamista piivalokanavien parantamiseen.

– On mahdollista että sopivien aaltojohdeominaisuuksien ja matalan kasvatuslämpötilan ansiosta titaanidioksidia voidaan käyttää erilaisten valokanavien valmistamiseen myös prosessoitujen piisirujen päälle, Alasaarela kertoo.

– Tämä tarjoaa kiinnostavia sovellusmahdollisuuksia esimerkiksi lääketieteellisiin mittauksiin kehitettävissä optisissa bioantureissa ja myös tietoliikennetekniikan eri sovelluksissa. Aaltojohteet - eli valoa ohjaavat rakenteet - ovat tärkeä osa optista tiedonsiirtoa ja -prosessointia. Niitä voidaan valmistaa siruille muun muassa elektroniikan valmistamiseen käytetystä piistä tai muista yhteensopivista materiaaleista, Alasaarela toteaa.

Optisia kuituja on jo 80-luvulta lähtien hyödynnetty pitkän matkan tietoliikenneyhteyksissä, mutta sirun sisäisten miniatyyristen optisten yhteyksien kehittäminen on ollut sähköisten kuparijohteiden helppouden takia vähemmän tutkittu aihe. Sirujen nopeutuessa ollaan tultu lähemmäksi kuparin fysikaalisia tiedonsiirtonopeusrajoituksia, joita optisilla yhteyksillä taas ei ole. Alasaarelan väitöskirja tuo miniatyyristen aaltojohteiden toteuttamiseen uusia tapoja ja työkaluja.

ALD-teknologia mahdollistaa kaikenmuotoisten kappaleiden päällystyksen kalvolla, joka noudattaa tarkasti kappaleen pinnan muotoja myös nanotasolla.

Otaniemen opit arvossa

Alasaarela oli viime vuoden kesäkuussa väitellessään 23-vuotias - nuorin Aalto-yliopistosta väitellyt henkilö. Nanoteknologia – ja huipputiede ylipäätään on kiehtonut Alasaarelaa jo lapsuudesta lähtien.

– Myöhemmin ajauduin tutkimaan optiikkaa puoliksi sattumalta: seuratessani veljeni tulitikkuaskin kokoista videoprojektoria kehittäneen yrityksen toimintaa kiinnostuin alasta, hän kertoo. Teknillisen korkeakoulun sähkötekniikan opinnot johtivat tekniikan kandidaatin tutkintoon vuonna 2007.

– Tämän jälkeen kaipasin vaihtelua – ja lähdin tekemään maisteritutkintoa Imperial College Londoniin.

Suomeen Alasaarela palasi vuonna 2008 tekemään lopputyötä.

– Olin valmis jatkamaan Suomen ulkopuolellakin, mutta espoolaiselta nanoteknologiaan erikoistuneelta Beneqiltä sain kiinnostavan ehdotuksen tutkia optisia ohutkalvoja. Lopputyön jälkeen päädyin tekemään väitöskirjaa aiheesta TKK:lle. Samanaikaisesti työskentelin yrityksessä osa-aikaisena tuotekehitysinsinöörinä; tein erilaisia optisia simulointeja ja kehittelin valmistusprosesseja yrityksille.

Odottamaton ja yllätyksellisyys inspiroivat

Väitöskirjan tekoaikaa Alasaarela muistelee mieluisana ajanjaksona.

– Minusta oli erittäin kiinnostavaa se, että kaupallisten intressien rinnalla sain tehdä tutkimushommia täysin oman mielenkiinnon pohjalta.

Työt täydensivät hyvin toisiaan.

– Ehkä juuri siksi pystyin tekemään väistöskirjani nopeasti, kun sain Beneqistä paljon ideoita ja uusia ajatuksia. Minua kiinnostivat nimenomaan huipputeknologiaan liittyvät menetelmät: uudet tavat tehdä asioita. Tein tutkimusta Beneqin ALD -laitteilla yliopistolla – ja kun yrityksessä olin saanut ja sain paljon osaamista niiden käyttämisessä, ei koneiden käytön kanssa tullut paljoa ongelmia ja pystyin keskittymään paljon paremmin uusien asioiden kokeilemiseen ja erilaisten mittausmenetelmien opiskeluun.

Piilaakson huikea intensiteetti yhdistyy yrittäjäyhteisön avoimuuteen

Yhteys Aalto-yliopistoon on edelleen kiinteä.

– En ole enää työsuhteessa Aaltoon, mutta tutkimusryhmän kanssa olen jatkuvasti yhteydessä. On mielenkiitoista seurata tutkimusaiheita, jotka olen ideoinut tai joissa olen ollut mukana ja sitä, kuinka ryhmän muut jäsenet jatkavat niiden jatkokehittämistä.

Alasaarela toimi vuoden ajan Aalto Entrepreneurship Society -yhteisön hallituksessa väitöskirjaa tehdessään ja on jatkanut väljemmin mukana toiminnassa senkin jälkeen.

– Yrittäjyys on aina kiinnostanut minua. Ehkä siksi, että kaksi veljeäni ja isäni ovat yrittäjiä. Olen kuitenkin huomannut, että huipputeknologiayrityksen perustamiseen liittyy tiettyjä haasteita: riittävän vahvan rahoituksen saaminen ei ainakaan nykyisin ole Suomessa kovinkaan helppoa.

Piilaaksossa hän on käynyt usein - ja tutustunut siellä toimiviin eri puolilta maailmaa lähteneisiin startup-yrittäjiin.

– Vaikutelmat Piilaaksosta ovat hyvin positiiviset. Siellä on aina mukava mennä kaikille avoimiin startup-tapahtumiin ja kokea se intensiteetti, jolla monet paikalliset kehittävät ideoitaan ja startup-yrityksiään. Tapahtumissa on myös hyvin helppo tutustua uusiin ihmisiin, koska ihmiset ovat avoimia ja kiinnostuneet samanlaisista aiheista. Itse asiassa into Aaltoesiin mukaan lähtemisestä syntyi juuri Piilaakson reissullani, kaipasin vastaavaa toimintaa Suomeeen. Helsinkiin onkin nykyään Aaltoesin ja muiden toimijoiden ansiosta kehittynyt vastaavalainen yrittäjäyhteisö.

Teksti: Leena Jokiranta


Avoin tohtorikoulutettavan tai tutkimusapulaisen paikka, haku päättyy 9.11.2012

$
0
0
Radiotieteen ja -tekniikan laitos etsii 1-2 tohtorikoulutettavaa tai tutkimusapulaista (diplomityöntekijää) laitoksen uuden tenure track -professorin johtamaan tutkimusryhmään. Ryhmän mahdollisia tutkimusaiheita ovat etäluettavat anturit ja painamalla valmistettu radiotaajuuselektroniikka.

Langattomia antureita tutkitaan ja kehitetään erityisesti biologisiin mittaustarpeisiin, sekä eläinten ja esineiden 3-ulotteiseen paikantamiseen. Tutkimuksessa käytetään analyyttisiä malleja, simulointeja, sekä kokeita. Tulokset julkaistaan kansainvälisissä lehdissä ja konferensseissa.

Hakijan tulee olla diplomi-insinööri tai diplomityövaiheessa oleva opiskelija soveltuvalta alalta, kuten radiotekniikasta tai teknillisestä fysiikasta. Hakemukset lähetetään Stina Lindbergille (stina.lindberg@aalto.fi) viimeistään 9.11.2012 ja hakemuksen tulee sisältää hakukirje, ansioluettelo ja opintorekisteriote. Paikat voidaan täyttää heti.

Lisätietoja antaa Ville Viikari, ville.viikari@aalto.fi, +358504135458.

Mikroteknologian avulla voi monitoroida solujen elämää

$
0
0
Mikroteknologia mahdollistaa uudet, hyvin pienet mittausratkaisut, jotka ovat toiminnallisesti monipuolisia ja massavalmistettavuuden ansiosta myös edullisia. Mittauksia voi tehdä jopa mikrokokoluokassa, joka vastaa yksittäisten solujen fyysistä kokoa. Tuore väitöskirja hyödyntää mikroelektromekaanisia (MEMS) antureita soluilmiöiden mittaamiseen.

Älypuhelimesta spektrikamera, työkaluja syöpätutkimukseen

Tutkimuksessa kehitettiin näkyvää valoa suodattava, liikkuva optinen rakenne. Sen avulla vaikkapa tavallisen älypuhelimen kamera voidaan muuntaa spektrikameraksi.  Spektrikamerat keräävät mitattavasta kohteesta monipuolista kemialliseen ja biologiseen koostumukseen liittyvää informaatiota perustuen valon eri aallonpituuksien intensiteettiin. Tästä informaatiosta muodostuu kullekin kohteelle ominainen spektri, joka muodostaa ikään kuin optisen sormenjäljen, jonka avulla eri ilmiöitä voidaan havaita ja tunnistaa.

penspectrometer_sm.jpg

Kuva: VTT:n kehittämä kynän kokoinen spektrometri.

Tutkimus osoitti myös, että endoteelisolujen kapillaarien muodostumista on mahdollista monitoroida sähköisesti impedanssimittauksilla. Endoteelisoluja löytyy ihmisilläkin veri- ja imusuonista, joiden sisimmän pinnan ne muodostavat.  Nämä solut muodostavat ihmisessä kapillaareja mm. syöpäkasvaimien kehittymisen yhteydessä. Sähköisten ominaisuuksien monitoroiminen voi siis pidemmällä tähtäimellä luoda uudenlaisia menetelmiä esim. syöpälääkkeiden kehitykseen tai yleisesti syöpätutkimukseen.

Sm_Measuring the cell culture.jpg

Kuva: Endoteelisolut kasvavat mikroelektrodien lomassa.

Lisäksi pyrittiin havainnoimaan hiivasolujen lämmöntuottoa MEMS-anturin avulla.

Väitöskirja pyrkii biologian ja mikroelektroniikan tutkimuksen poikkitieteelliseen yhdistämiseen miniatyyrikoossa. Siinä tutkittiin kolmea mikroteknologiapohjaista mittausmenetelmää: sähköistä, lämpöön perustuvaa ja optista.  Niitä voidaan hyödyntää joko yhdessä tai erikseen, sekä osana mikrofluidistista solujen analyysiä.

Solutoimintojen karakterisoinnista apua lääketieteeseen ja teollisuuden bioprosesseihin

Sairauksien diagnosoinnissa solunäytteiden laboratoriotestausta voi tehostaa huomattavasti hyödyntämällä mikroteknologioilla toteutettuja mikrofluidistisia näytealustoja, joissa nesteenkäsittely on pienennetty millimetrin tuhannesosan kokoluokkaan. Näin hyvin pieniä näytemääriä voidaan käsitellä tarkemmin, nopeammin ja edullisemmin – pienentäen ja automatisoiden kokonaisia laboratoriojärjestelmiä mikrosirulle.

Tällaisten mikronäytejärjestelmien mittaamiseksi on lisäksi kehitettävä ratkaisuja nykyisten isojen ja hintavien laboratoriomittalaitteiden tilalle, jotta esimerkiksi sairauksia voisi testata suoraan lääkärin vastaanotolla ja aloittaa tarvittava hoito saman tien, ilman päivien viivettä laboratoriotuloksia odottaessa.

Myös teollisuudessa käytetään soluihin perustuvia bioprosesseja monissa eri tarkoituksissa; on rokotetuotantoa pandemioita vastaan, biopolttoainetuotantoa sekä elintarviketeollisuuden entsyymien tuotantoa.

Väitöstilaisuus

Diplomi-insinööri Anna Rissanen väittelee Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa perjantaina 19.10.2012 klo 12. Väitöskirjan otsikko on “Microsystems for biological cell characterization” (suomeksi “Mikrosysteemit solujen karakterisointiin”).

Nanokokoisten kompleksien metallirakenteiden valmistus

$
0
0
Monien ympäristömme esineiden, koneiden ja laitteiden valmistaminen perustuu metallien teolliseen muokkaamiseen – taivuttamiseen, leikkaamiseen ja takomiseen. Voisiko näitä tekniikoita siirtää nanomittakaavaan? Onko samanlaisia monimutkaisia laitteita mahdollista rakentaa erittäin pienissä mittasuhteissa? Tutkijat Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulusta ja sähkötekniikan korkeakoulusta sekä Washingtonin yliopistosta ovat juuri todistaneet sen mahdolliseksi.

Advanced Materials -lehden artikkelissa ryhmä esittää, että yhdistämällä ioniprosessointia ja nanolitografiaa on mahdollista luoda komplekseja kolmiulotteisia rakenteita nanotasolla. Tulos on seurausta pitkällisestä tavoitteesta selittää ionietsauksesta johtuva metallisten ohutkalvojen epäsäännöllinen taipuminen.

– Ihmettelimme että rakenteiden taipuminen riippuu voimakkaasti niiden leveydestä tutkimissamme metallikalvoissa. Yleensä esijännitetyt kaksikerroksiset metallirakenteet eivät taivu tällä tavalla, selittää O.V. Lounasmaa -laboratorion Kvantti-tutkimusryhmän tohtorikoulutettava Khattiya Chalapat.

Arvoitus alkoi ratketa, kun Chapalat huomasi yhdessä Aalto-yliopiston Nanomikroskopiakeskuksen tutkijatohtori Hua Jingin kanssa, että taittuneiden Ti/Al - kaksikerrosrakenteiden EDX-spektrissä ei ollut signaalia titaanin kohdalla.

Jatkokokeet O.V. Lounasmaa -laboratoriossa vahvistivat, että metallikalvojen kaartuminen ylöspäin riippuu voimakkaammin rakenteiden leveydestä, jos niiden pohjakerros tehdään ioneille reaktiivisemmasta materiaalista kuin pintakerros.

ti25nmal25nm_folding_with_rie_80wsf6_30sccm.jpg

Kuva: Jos voikukan varren höylää ohuiksi säikeiksi ja kastaa veteen, säikeet kaartuvat ylöspäin suhteessa säikeiden leveyteen. Ilmiö johtuu eroista kukan varren sisä- ja ulkopuolisten osien imukyvyssä.

Luonnossa vastaavia geometrisia kuvioita syntyy paljaalle silmällekin erottuvissa itsejärjestymisen muodoissa. Esimerkiksi jos voikukan varren höylää ohuiksi säikeiksi ja kastaa veteen, säikeet kaartuvat ylöspäin kerälle säikeiden leveyden mukaan. Ilmiö johtuu eroista kukan varren sisä- ja ulkopuolen imukyvyssä.

 

dandelion_stem_folding_6.jpg dandelion_stem_folding_1.jpg

 

– Halusimme löytää keinon sovittaa nämä luonnon prosessit nanovalmistamiseen. Tämä taas johti havaitsemaan, että kohdistetulla ionisuihkulla voi aiheuttaa paikallista taipumista nanomittakaavan resoluutiolla. Tutkimallamme teknologialla on lukuisia sovelluksia nanokokoisten laitteiden valmistuksessa. Rakenteet ovat ryhmän mukaan yllättävän kestäviä: vahvoja ja kestäviä monenlaisissa epäsuotuisissa olosuhteissa, kuten elektrostaattisissa purkauksissa ja kuumennuksessa.

dandelion_stem_folding_5.jpg

– Koska rakenteet ovat niin pieniä, myös niihin kytkeytyvät voimat ovat yhtä lailla minimaalisia, muistuttaa dosentti ja ryhmän johtaja Sorin Paraoanu.

– Sovellukset huomioiden olemme nyt osoittaneet, että tutkimamme rakenteet kykenevät kaappaamaan ja pitämään mikrometrien kokoisia hiukkasia. Emme ole kuitenkaan nähneet vasta kuin jäävuoren huipun; kattavaa teoriaa ioniavusteisesta itsejärjestymisestä saadaan vielä odottaa, huomauttaa Paraoanu.

dandelion_stem_folding_0.jpg

Khattiya Chalapat ja Sorin Paraoanu kiittävät myös Aalto-yliopiston Micronova-tutkimuskeskuksen ja Nanomikroskopiakeskuksen mikrovalmistamisen ja –kuvantamisen mahdollistamia laitteita ja tiloja.

– Ilman keskusten tutkijoiden ja insinöörien työtä laitteistojen ja laboratoriotilojen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi, tutkimuksemme ei olisi ollut mahdollista.

Chalapat, K., Chekurov, N., Jiang, H., Li, J., Parviz, B. and Paraoanu, G. S. (2012), ‘Self-Organized Origami Structures via Ion-Induced Plastic Strain’, Advanced Materials.

 

Verkko-osoite: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.201202549/abstract

VIDEO: Voikukan säikeet kaartuvat

Lisätietoja:

Khattiya Chalapat, tohtorikoulutettava
khattiya.chalapat@aalto.fi

 

Sorin Paraoanu, dosentti, tutkimusryhmän johtaja
sorin.paraoanu@aalto.fi

 

Aalto-yliopisto 
Teknillisen fysiikan laitos
O.V. Lounasmaa -laboratorioKvantti-tutkimusyhmä
Mikro- ja nanotekniikan laitos

Terminator-näköä linssiin

$
0
0
Tulevaisuuden piilolinsseillä ihminen voi saada tietoa suoraan näkökenttäänsä – kuin tieteiselokuvan robotti.

Terminator-elokuva, piilolinssit ja Aalto-yliopisto mainittiin useasti samassa yhteydessä syksyllä 2011. ”Terminaattorinäöstä” tulee todellisuutta: Tulevaisuuden näyttö on piilolinssissä, uutisoi Tekniikka & Talous 22.11.2011.  ”Terminator”-Style Contact Lens Projects Info Before Your Eyes, otsikoi TIME samana päivänä.

Aiheesta2_Terminator_sm.jpg

Aalto-yliopiston saama kansainvälinen mediahuomio kumpusi mielikuvitusta ruokkivasta aiheesta. Mikro- ja nanotekniikan laitoksella oli onnistuttu kehittämään piilolinssien muovipinnan sisäpuolelle asennettavat ledimatriisit, joiden ansiosta piilolinssit voivat heijastaa näkymiä suoraan verkkokalvolle.

Mikro- ja nanotekniikan laitoksen professori Markku Sopanen kertoo, että piilolinsseissä oleva ledimatriisi on kuin tietokoneen näyttö, mutta niin pieni, että ihmissilmä ei erota sitä. Mikro-optiikan avulla näytöllä oleva kuva heijastuu kauemmaksi näkökenttään.

Keksinnön tuotantoon saamisesta voisivat hyötyä esimerkiksi diabeetikot. Kun linssissä oleva anturi tunnistaisi laskeneen verensokerin kyynelnesteestä, näkökenttään ilmestyisi hälytys. Se voisi olla valomerkki tai jopa lediin asennettu kiinteä varoitusteksti.

 ”Lediin voi kirjoittaa mitä huvittaa, esimerkiksi: Varoitus, verensokeri liian alhaalla!”, Sopanen havainnollistaa.

Ledien asentaminen piilolinsseihin kuulostaa uskomattomalta. Ledimatriisi on kuitenkin hyvin pieni. Projektin päätutkija, tekniikan tohtori Sami Suihkonen kertoo, että matriisin koko on syvyyssunnassa alle 0,2 millimetriä.

 ”Matriisi on läpinäkyvä ja muodostaa käytännössä yksivärisen pikselinäytön. Yhden pikselin halkaisija on vain millimetrin sadasosa.”

Energia tulee ulkopuolelta

Professori Markku Sopasen mukaan piilolinssit voivat tulevaisuudessa mahdollistaa myös tekstiviestien heijastamisen näkökenttään. Teoriassa näkökenttään voisi ilmestyä kaikki, mitä tietokoneen tai matkapuhelimen ruudullekin – vaikkapa navigaattori voisi antaa ohjeita kaupungilla kävelevän silmien eteen.

”Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että linsseihin pystyttäisiin tekemään suurempi pikselinäyttö”, Sopanen muistuttaa.

Vaikka tutkimustulokset linsseistä ovat lupaavia, käytännön sovellukset edellyttävät lisää kehitystyötä. Suurimpia haasteita ovat ledin ohjaus linssin ulkopuolella olevasta akusta sekä kuvan onnistunut fokusoiminen tarpeeksi kauas näkökenttään, jotta ihmissilmä voisi sen hahmottaa. Ledimatriisin lisäksi linsseissä on sisällä hyvin pieni tietokone sekä antenni, joka ottaa vastaan ledien tarvitsemaa radioaaltoenergiaa. Linssissä ei nimittäin ole sisällä energianlähdettä, vaan energia on syötettävä ledimatriisiin antennilla radioaallon kautta.

”Linssi olisi myös tehtävä niin, että silmä ei vahingoitu radiotaajuussignaalista eikä ledin tuottamasta valosta ja lämmöstä”, Sami Suihkonen toteaa.

Linssit kehittyvät yhteistyönä

Aalto-yliopisto on tehnyt piilolinsseihin asennettavan näytön tutkimisessa yhteistyötä Washingtonin yliopiston kanssa. Yhteistyö alkoi, kun Washingtonin yliopiston professori Babak Parviz oli vuosina 2009–2010 Aalto-yliopistossa vierailevana professorina. Linsseihin asennettavat ledimatriisit on kehitetty Aalto-yliopiston MIDE-tutkimusohjelman HighLight-hankkeessa, jota koordinoi professori Harri Lipsanen.

Nopeammin kuin ledipiilolinsseillä, robottityyppinen näkeminen voi onnistua silmälaseilla. Tekniikka & Talous uutisoi helmikuussa 2012, että Google on kehittämässä silmälaseissa toimivaa päätelaitetta. Sen myötä silmälaseissa olisi tauoton yhteys internetiin ja jatkuva 3g- tai wifi-yhteys, liiketunnistimet, gps-yhteys sekä paikkoja, ihmisiä ja ympäristöjä tunnistava kamera.

Artikkeli on julkaistu alun perin Aalto University Magazinen numerossa 03. Teksti: Tea Kalska. Kuvitus: Rebekka Gröhn.

Väitös

Piilolinssiin asennetun LED-valonlähteen kehittämiseen osallistunut Muhammad Ali väittelee Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa perjantaina 16.11.2012 klo 12. Väitöskirjan otsikko on “Experimental investigations on growth of GaN-based materials for light emitting applications” (suomeksi “LEDeissä käytettävien galliumnitridimateriaalien valmistukseen liittyviä kokeellisia tutkimuksia”).

Vain kolmasosa tietoturvallisuudesta toteutettavissa teknisillä turvatoimilla

$
0
0
Organisaatioissa tietoturvallisuus on usein erillään liiketoiminnasta. Tekninen turvaaminen vie liikaa huomiota, vaikka se ei merkittävästi paranna tietoturvallisuutta kokonaisuutena – suurempi merkitys on organisatorisilla toimilla, kuten johtamisella ja henkilökunnan valmiuksilla. Aalto-yliopiston tuoreessa väitöskirjassa varoitetaan tietoturvaongelmien aiheuttamista liiketoimintariskeistä ja esitetään suosituksia tietoturvallisuuden parantamiseksi.

Tietoturvallisuus sulautettava liiketoimintaan

Tietoturvallisuuden hallinnasta on tullut monitahoinen, usean eri alan asiantuntijoita ja erityisosaamista vaativa alue. Väitöksen mukaan tekniset turvatoimet kattavat noin 36 % yritysten tietoturvallisuudesta, kun taas organisatoristen toimien osuus on 56 % ja ympäristöolosuhteisiin varautumisen osuus 8 %.

Väittelijä Paavo Porvarin mukaan tietoturvallisuuden johtaminen on sulautettava saumattomasti liiketoimintaprosessien johtamiseen ja räätälöitävä yrityskohtaisesti. Onnistumisen edellytyksinä ovat henkilöstön tietoturvatietoisuus ja osallistuminen. Lisäksi tarvitaan tehokkaita järjestelmiä ja työvälineitä keräämään tietoa päätöksenteon tueksi. Porvari kehitti osana väitöstään verkkopohjaisen IS Facilitator -työkalun johdon, tietohallinnon ja koko henkilökunnan apuvälineeksi.

Tietoturvallisuuden johtaminen retuperällä

Porvari huomasi, että pk-yrityksissä ei kerätä tietoturvallisuutta koskevia tietoja järjestelmällisesti eikä kattavasti.

– Tietoturvallisuutta kehitetään usein satunnaisesti, liiketoiminnasta erillisenä, asiantuntijavoimin ja ilman tavoitteita. Poistetaan akuutteja ongelmia ja turvatoimia tehostetaan joidenkin osa-alueiden osalta, mutta kokonaisvaltainen kehittämisote puuttuu, hän selittää. 

Porvarin mukaan yritysjohdon pitäisi ottaa vastuu tietoturvallisuudesta huolehtimisesta, koska tietoturvallisuusriskit ovat samalla liiketoimintariskejä.

– Jos esimerkiksi tietojärjestelmien käyttö keskeytyy kahdeksi viikoksi, tuotanto pysähtyy ja seurauksena voi olla toiminnan loppuminen. Eräs tunnettu ulkomainen tietoturva-alan yritys menetti maineensa jouduttuaan tietomurron kohteeksi, jolloin asiakkaat kaikkosivat ja yritys joutui lopettamaan toimintansa, hän kertoo.

Väitöksessä kartoitettiin yhden kaupungin ja yhdeksän yrityksen tietoturvallisuuden tilan ja lisäksi yhden konsernitason yrityksen tietoriskit. Puutteita havaittiin mm. tietoturvapolitiikassa ja -johtamisessa, toimitilaturvallisuudessa, IT-katastrofeihin varautumisessa ja ulkoistamisessa.

– Riskikartoituksessa arvioidut tuotannon potentiaaliset keskeytyskustannukset kohosivat suuriksi, Porvari varoittaa.

Johdot_sm.jpg

Tietoturvallisuuden epäkohtia käytännössä – tietoverkon laitteiden kapelointikin vaatisi paremman järjestyksen.

Väitöstilaisuus

Tekniikan lisensiaatti Paavo Porvari väittelee Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa perjantaina 16.11.2012 klo 12. Väitöskirjan otsikko on “Information security in business management, processes, and personnel activity” (suomeksi “Tietoturvallisuus liiketoiminnan johtamisessa, prosesseissa ja henkilöiden toiminnassa”).

Tietoturvaopetusta uudistetaan Stonesoftin avulla

$
0
0
Aalto-yliopisto ja Stonesoft Oyj ovat sopineet laajasta opetus- ja koulutusyhteistyöstä, jonka avulla yliopiston opetusympäristöön saadaan käyttöön uusia huippulaitteita ja ohjelmistoja. Yksistään luovutetun laitteiston arvo kohoaa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Yhteistyösopimus suomalaisen, verkon tietoturvaan keskittyvän Stonesoftin ja Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen kanssa tuo yliopistolle huippuluokan laitteita ja koulutusmateriaaleja. Aalto-yliopisto saa käyttöoikeuden Stonesoftin laitteisiin, rajattoman määrän ohjelmistolisenssejä, hallintajärjestelmiä sekä koulutusmateriaaleja opetuksen tarpeisiin. Opiskelijat pääsevät näin tutustumaan maailmanluokan teknologiaan.

− Olemme erittäin iloisia siitä, että opiskelijamme saavat maailmalla arvostettua ja kotimaista huipputeknologiaa käyttöönsä. Näinä vaikeina aikoina Stonesoftin meille tarjoama paketti on otettu kiitollisena vastaan, kertoo professori Jukka Manner.

Koulutusmateriaalia voidaan käyttää vapaasti Aalto-yliopiston opetuksessa. Laitteita lisäksi päivitetään tarvittaessa uudempiin sopimuskauden aikana.

− Haluamme olla mukana tukemassa Aalto-yliopistoa suomalaisen osaamispääoman kehittämisessä kyberturvallisuuden alueella. Tätä osaamispääomaa tarvitaan lähivuosina merkittävästi enemmän niin suomessa kuin kansainvälisestikin. Stonesoft osallistuu tällä yhteistyöllä omalta osaltaan yhteiskuntavastuuseen kehittääkseen suomalaista kilpailukykyä, Stonesoftin operatiivinen johtaja Juha Kivikoski taustoittaa.

Tietoturvaosaaminen täydentää huipputekniikkaa

− Aalto-yliopistossa on voimakkaasti panostettu radio- ja tietoverkkotekniikan opetukseen ja tutkimukseen viimeisten vuosien aikana. Nyt alkava koulutusyhteistyö Stonesoftin kanssa koetaan teollisuuden kädenojennuksena jo tehtyihin satsauksiin täydentäen opetusverkkoa. Olemme investoineet satoja tuhansia euroja opetusympäristön päivittämiseen operaattorien verkkoja vastaavaksi. Tämä yhteistyön avulla voimme tarjota ajantasaisen huippuympäristön myös verkkojen tietoturvaan, toteaa laboratorioinsinööri Markus Peuhkuri.

Lisätietoja:

Professori Jukka Manner
Aalto-yliopisto
jukka.manner@aalto.fi
p. 050 511 2973

Laboratorioinsinööri Markus Peuhkuri
Aalto-yliopisto
markus.peuhkuri@aalto.fi
p. 050 511 2675

Chief Operating Officer Juha Kivikoski
Stonesoft Corporation
juha.kivikoski@stonesoft.com
p. 040 518 0999

Tarkkuutta lumen vesiarvon määrittämiseen

$
0
0
Lumen vesiarvoa tarvitaan niin kattojen suunnitteluun kuin ilmastonmuutoksen tutkimiseenkin. Aalto-yliopiston tuoreessa väitöskirjassa parannettiin fysikaalista mallia, jolla simuloidaan lumipeitteisen maan mikroaaltoemissiota eli -säteilyä. Uuden mallin avulla saavutettiin aiempaa tarkempia tuloksia lumen vesiarvon määrittämisessä, kun sitä sovellettiin satelliittimittausten tulkintaan.

Lumen vesiarvo eli lumikuorma ilmoittaa lumikerroksesta sulatettuna muodostuvan vesikerroksen paksuuden. Lumen vesiarvo vaikuttaa siihen, paljonko tietty määrä lunta painaa: esimerkiksi 5 cm paksuinen kerros vastasatanutta, kuivaa pakkaslunta on kevyempi kuin 5 cm kosteaa lunta.

Lumi on tehokas eriste, joten lumen kokonaismassalla on tärkeä rooli mallinnettaessa maapallon hydrologista kiertoa sekä energiatasapainoa ilmastomalleissa. Lumikuorma täytyy ottaa huomioon myös esimerkiksi rakennusten kattorakenteiden kantavuutta suunniteltaessa. Lisäksi vesiarvon avulla voidaan arvioida sulamisvesien aiheuttamien keväisten tulvien suuruutta.

Paikallisesti vesiarvon saa selville mittaamalla manuaalisesti luminäytteestä tilavuuden ja massan. Satelliittihavainnot puolestaan perustuvat maanpinnan luonnollisen mikroaaltoemission vaimenemiseen lumessa, mitä pystytään mittaamaan radiometri-instrumenttien avulla. Satelliitti-instrumentit ovat käytännössä ainoa keino mitata vesiarvo globaalisti.

DSC01678_sm.jpg
Lumen rakenteen mittaus koealueella. Kuva Christian Mätzler, 2011.

 

Mikroaaltoradiometrien käyttökelpoisuutta rajoittaa niiden heikko erottelukyky, joka on tyypillisesti useita kymmeniä kilometrejä maanpinnalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että satelliitti pystyy antamaan vain yhden emissioarvon vaikkapa 20 km x 20 km suuruiselle alueelle.

– Tällöin jokaiseen mittaustulokseen vaikuttaa useita maankäyttöluokkia, esimerkiksi metsäalueita, avoalueita, soita ja vesialueita. Tutkitun suureen eli lumen osuus mitattuun signaaliin vaihtelee voimakkaasti paikasta toiseen, mikä hankaloittaa mittausten tulkintaa, väittelijä Juha Lemmetyinen selittää.

pic 111_sm.jpg
Lumipeitteinen järvi Saariselällä. Kuvattu talvella 2011 lentomittauskampanjan yhteydessä. Kuva Tania Casal, ESA, 2011.

 

Etenkin lumipeitteiset järvet poikkeavat suuresti ympäröivästä maastosta mikroaaltoalueella. Tällöin seuduilla virheet lumen vesiarvon tulkinnassa voivat kasvaa suuriksi seuduilla, joilla järviä on runsaasti – kuten meillä Suomessa tai esimerkiksi Kanadan arktisilla alueilla.

Itse lumipeitteen kohdalla ongelmia aiheuttaa myös lumen luonnostaan kerrostunut rakenne; erilaiset sääilmiöt kuten lumisateet, tuuli, ja sulantajaksot aiheuttavat sen, että lumipeitteeseen muodostuu toisistaan voimakkaastikin poikkeavia kerrostumia. Kerrokset vaikuttavat myös mikroaaltojen kulkeutumiseen lumessa.

– Kehittämäni mallin avulla voi kuvata myös eri kerrosrakenteiden vaikutusta mikroaaltojen kulkeutumiseen lumessa. Tämä mahdollistaa muun muassa lumipeitteisten järvien mikroaaltovasteen eli niiden lähettämän säteilyn mallinnuksen, Lemmetyinen kertoo.

DSC02166_sm.jpg Lumikiteiden koko ja muoto vaikuttavat mikroaaltojen etenemiseen. Makrokuva kiteestä lumen pohjakerroksissa. Kuva Christian Mätzler, 2011.

 

Väitöstyössä kehitetyn mallin ennusteita vertailtiin maan pinnalta ja lentokoneesta mitattuihin radiometrihavaintoihin sekä sovellettiin mallia lumipeitteen ominaisuuksien tulkintaan satelliittihavainnoista.

lento1_sm.jpg
Sähkötekniikan korkeakoulun Skyvan-lentokone. Kuva: Radiotieteen ja -tekniikan laitos.

 


Mikroaaltomittauksista

Maapallon kaukokartoitus mikroaaltoradiometreillä on käyttökelpoinen menetelmä eri ympäristötekijöiden seurannassa. Passiivisten mikroaaltolaitteiden mittauksia käytetään mm. valtamerten, kasviston sekä lumi- ja jääpeitteen havainnointiin.

Verrattuna optisiin kaukokartoitusinstrumentteihin mikroaaltolaitteiden etuina ovat ilmakehän heikko vaikutus ja riippumattomuus valaistusolosuhteista. Passiivisilla mikroaaltolaitteilla on kuitenkin vaatimaton spatiaalinen eli tilaa koskeva erottelukyky, mikä tekee heterogeenisten alueiden havaintojen tulkinnasta haastavaa; tähän tarvitaan maanpinnan tuottaman mikroaaltosäteilyn mallinnusta. Kehittyneiden mallien avulla voidaan kompensoida esimerkiksi heterogeenisen kasvillisuuden tai maaston vaikutusta havaintoihin.

DSC01873_sm.jpg
Radiometrejä mittaamassa lumen mikroaaltovastetta Ilmatieteen laitoksen arktisessa tutkimuskeskuksessa Sodankylässä. Kuva Christian Mätzler, 2011.

 


Sivun ylin kuva: Mittauksiin sisältyi myös havaintoja merijäästä. Kuvassa silloisen Merentutkimuslaitoksen Aranda-tutkimusalus.


Tutkimusmatkalle kohti Etelämannerta

$
0
0
Joulukuun 6. päivänä kaksi aaltolaista astuu Kapkaupungissa laivaan, jonka suuntana on Etelämanner.

Tohtorikoulutettavat Mikko Suominen Insinööritieteiden korkeakoulusta ja Jakke Kulovesi Sähkötekniikan korkeakoulusta tutkivat laivalla Antarktiksen merijään paksuuden vaikutusta laivan runkoon kohdistuviin kuormiin.  Tavoitteena on kehittää teoreettinen malli, jonka avulla jääolosuhteet voidaan linkittää laivan kohtaamiin jääkuormiin.

– Jääkuormien vaikutus rakenteisiin tiedetään, mutta aikaisemmin ei ole mitattu jääkuormia ja jään paksuutta tarkasti samanaikaisesti. Nyt mittaamme niiden aikahistoriat tarkoilla menetelmillä. Näin meillä on mahdollisuus miettiä, miten jään paksuus vaikuttaa jääkuormiin, Mikko Suominen sanoo.

Kamerat kuvaavat jäätä

Laivan runkoon on tutkimusta varten asennettu venymäliuskoja. Ne mittaavat laivan rungon muodonmuutoksia, joista runkoon kohdistuvien jääkuormien suuruus voidaan määritellä.

Lisäksi rungossa on kiinni kaksi stereokameraa, jotka kuvaavat laivan kylkiä vasten kääntyviä jääpaloja ja määrittävät jään paksuutta.  Kamerat on suojeltu huolellisesti teräskotelolla ja kylmyydeltä varjelevalla eristeellä.

– Kamerat ovat yhteydessä toisiinsa, jolloin jäästä saadaan kolmiulotteista kuvaa, kameroiden mittausjärjestelmän ja siihen liittyvän ohjelmoinnin tehnyt Jakke Kulovesi täsmentää.

Kamerajärjestelmä kuvaa laivan kyljestä näkyviä murtuneiden jääpalojen poikkipintoja, joista voidaan mitata jään paksuus.

– Algoritmikehityksessä pyritään täysin automaattiseen jään mittaamiseen ja reaaliaikaiseen toteutukseen. Vielä ei ole olemassa tapaa, jolla voidaan mitata jään paksuutta laivasta käsin edullisesti, automaattisesti ja riittävän tarkasti. Tähän ongelmaan haemme ratkaisua, Kulovesi selittää.

– Tulemme myös keräämään näytteitä jääkentästä, jossa laiva operoi ja mittaamme jään mekaaniset ominaisuudet. Lisäksi teemme visuaalisia havaintoja jääolosuhteista, Suominen lisää.

Matka kestää kuukausia

Aalto-yliopiston tutkimusmatkalaiset viettävät S. A. Agulhas II -laivalla miltei kolme kuukautta. Se on rakennettu Etelä-Afrikalle Suomessa, Rauman telakalla.

Suunnitelmien mukaan aluksen on tarkoitus rantautua Etelämantereen reunalle 22. joulukuuta. Silloin puretaan laivan lasti ja Etelämantereen tutkimusasemalla tehdään miehistön vaihto.

Suominen ja Kulovesi jatkavat laivan kyydissä kahdelle lähistöllä olevalle saarelle, mutta niille ei kuitenkaan jäädä, sillä tutkimus tehdään laivamatkan aikana.

Parin viikon mittainen paluumatka takaisin Kapkaupunkiin alkaa helmikuun alussa. Suomessa tutkijat ovat näillä näkymin vasta 24.2.2013.

Aalto-yliopistossa tutkimusta johtaa Insinööritieteiden korkeakoulun professori Pentti Kujala.

Teksti: Tea Kalska

Pankki, koulu ja terveyspalvelut siirtyvät langattomaan aikaan – EU:n METIS-aloitteella ...

$
0
0
METIS (Mobile and wireless communications Enablers for the Twenty-twenty (2020) Information Society) on laaja EU:n yhteisrahoittama tutkimushanke, joka käynnistyy marraskuussa 2012. Hankkeen tavoitteena on vastata vuoden 2020 ja sen jälkeisen ajan yhteiskunnallisiin haasteisiin luomalla perusta seuraavan sukupolven matkaviestinnän ja langattoman viestinnän järjestelmälle. METIS on yhteenliittymä, johon kuuluu 29 kumppania matkaviestintäteollisuudesta, verkko-operaattoreista, autoteollisuudesta ja tiedemaailmasta. Aalto-yliopisto on yksi projektin kumppaneista.

Yhteiskunnallinen kehitys johtaa muutoksiin matkaviestinnän ja langattomien viestintäjärjestelmien käyttötavoissa. Olennaiset palvelut kuten verkkopankit, verkko-oppiminen ja sähköiset terveyspalvelut leviävät edelleen ja siirtyvät entistä enemmän osaksi matkaviestintää.

Matkaviestinnän ja langattoman viestintäliikenteen odotetaan tuhatkertaistuvan seuraavan vuosikymmenen aikana. Liikennettä kasvattaa tiedonsiirto niin ihmisten kuin koneidenkin välillä; näiden on jaettava ja päästävä käsiksi tietoon tehokkaasti, helposti ja turvallisesti. Esineiden internetin (Internet of Things) sekä muiden uusien ja innovatiivisten sovellusten kehittäminen merkitsee kymmeniä miljardeja yhteen liitettyjä laitteita, mikä asettaa ennennäkemättömän määrän vaatimuksia ja käyttötapoja langattomille yhteyksille.

METIS vastaa liikenteen määrän kasvuun lisäämällä kapasiteettia ja parantamalla energian, kustannusten ja taajuuksien käytön tehokkuutta. Laitteiden, käyttötapojen ja vaatimusten moninaisuus edellyttää matkaviestinnän ja langattoman viestinnän ratkaisuja, joiden muunneltavuus ja skaalattavuus ovat paljon nykyistä suurempia.

METIS luo perustan tulevaisuuden matkaviestinnän ja langattoman viestinnän ”5G”-järjestelmälle, joka koostuu olemassa olevan langattoman tekniikan kehittyneemmistä versioista sekä uusista langattomista tekniikoista, joita tarvitaan verkkoyhteiskunnan toteuttamiseen.

METIS kehittää järjestelmän, jossa yhdistyvät tarvittava tehokkuus, muunnettavuus ja skaalattavuus. Hankkeessa tutkitaan järjestelmän keskeisiä teknisiä rakenneosia ja toimintoja. Lisäksi METIS osoittaa järjestelmän toteutettavuuden (proof of concept) simulointien ja testialustojen avulla. Hankkeessa kehitetyt olennaisimmat tekniset rakenneosat osoitetaan toimiviksi erityisten testilaitteistojen avulla.

METISin tarkoitus on mahdollistaa Euroopan johtoasema tulevaisuuden matka- ja langattoman viestinnän järjestelmien kehitystyössä ja varmistaa, että kyseisistä järjestelmistä päästään globaaliin yhteisymmärrykseen. METISillä on tärkeä rooli haettaessa yhteisymmärrystä ulkoisten sidosryhmien kanssa ennen maailmanlaajuisia standardointitoimia. Tämä tehdään työskentelemällä keskeisissä globaaleissa foorumeissa (esim. ITU-R) sekä kansallisissa ja alueellisissa sääntelyelimissä.

METIS auttaa matkaviestinnän ja langattoman viestinnän alaa laajentamaan markkinoita ja luomaan uusia matkaviestintäalan liiketoimintamahdollisuuksia. Lisäksi se luo mahdollisuuksia muilla aloilla, jotka voivat hyötyä huomattavasti lisääntyneistä langattomista laajakaistayhteyksistä.

Eurooppalainen teollisuus hyötyy METISistä taloudellisesti käyttämällä hyväkseen etulyöntiasemaa, jonka projektissa luotavat innovaatiot mahdollistavat. METIS tarjoaa uusia langattoman teknologian käsitteitä ja tutkimusaiheita esim. massiivinen koneiden välinen viestintä (massive-machine communications), ultratiheät verkot (ultra-dense networks) ja ultraluotettava viestintä (ultra-reliable communication), jotka tukevat uusia palveluja ja sovelluksia sekä avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

METIS on Euroopan komission yhteisrahoittama integroitu ohjelma, joka on osa seitsemättä tutkimuksen ja kehityksen puiteohjelmaa (FP7). Hanke saa 27 miljoonan euron talousarviostaan lähes 16 miljoonaa euroa EU:lta.

Lisätietoja:

METIS-projektikoordinaattori

Dr. Afif Osseiran, Ericsson AB

Sähköposti: contact(a)metis2020.com

Projektin internetsivu: http://www.metis2020.com/

FP7: http://cordis.europa.eu/fp7

EU commission DG Connect: http://ec.europa.eu/dgs/connect/

Horizon 2020: http://ec.europa.eu/research/horizon2020

Twitter: twitter.com/metis2020

Facebook: http://www.facebook.com/metis2020

HighLight valittiin demopäivän kohokohdaksi

$
0
0
Miten työkoneiden polttoaineenkulutus saadaan puolitettua? Kuinka nanoputkista valmistetaan kaiuttimia? Miten sosiaalista mediaa käytetään Otaniemessä, Nairobissa ja Pekingissä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastattiin Aalto-yliopiston poikkitieteellisen MIDE-tutkimusohjelman (Multidisplinary Institute of Digitalisation and Energy) Demo Day -tapahtumassa 27.11.2012.

Vuosittaisessa tilaisuudessa esiteltiin tällä kertaa yhteensä 16 demoa. Yleisön suosikiksi valittiin äänestyksessä epäorgaanisia LEDejä kehittävän Highlight-projektin demo. Jaetulle toiselle sijalle pääsivät Suomen ensimmäistä satelliittia kehittävän Aalto-1-opiskelijaprojektin demo ja UbiQloud-demo, jossa NFC- ja RFID-teknologioiden avulla voi seurata ihmisvirtoja, energiankulutusta ja jätteiden syntymistä.

Aalto-yliopiston digitalisoitumisen ja energiateknologian MIDE-tutkimusohjelmassa toteutetaan pitkän aikavälin hankkeita, joiden tavoitteena on huipputason osaamisen luominen, opetuksen vahvistaminen ja suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukyvyn lisääminen. Ohjelmaan kuuluu yhteensä 11 tutkimusprojektia ja yksi opiskelijaprojekti.

Tutustu HighLight-projektin esittelyvideoon:

Lue lisää:

Uusilla ohjelmoitavilla materiaaleilla entistä parempia sähköisiä ja optisia laitteita

$
0
0
Ohjelmoitavat materiaalit reagoivat ympäristön ärsykkeisiin ja signaaleihin halutulla tavalla. Niillä on valtavan laaja sovelluskenttä lääke-, bio-, informaatio- ja energiateknologioissa. Sähkötekniikan korkeakoulussa on kehitteillä uusia kaksiulotteisia ohjelmoitavia materiaaleja, jotka perustuvat grafeeniin tai muistuttavat sitä ominaisuuksiltaan.

Suomen Akatemian rahoittama projekti on pitkälti perustutkimusta. Siinä tullaan kehittämään uusia kaksiulotteisia materiaaleja, tutkitaan niiden ominaisuuksia ja valmistusmenetelmiä sekä perehdytään sovelluksiin. Uudet materiaalit mahdollistavat entistä parempia sähköisiä ja optisia laitteita.

– Viime aikoina on tutkittu myös materiaalien soveltumista ultraherkkiin sensoreihin, joilla voidaan havaita vain yksi ainoa molekyyli. Näin vähäisten ainemäärien määrittäminen on mahdollista, koska sensori on vain atomikerroksen paksuinen ja suoraan kosketuksissa tutkittavaan aineeseen, professori Harri Lipsanen kertoo.

Grafeeni on yksi tutkituimmista kaksiulotteisista materiaaleista, jonka keksijät palkittiin Nobelin palkinnolla vuonna 2010. Erikoisen kennomaisen atomirakenteensa ansiosta sillä on ainutlaatuisia mekaanisia, sähköisiä ja optisia ominaisuuksia. Se soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi valosähköisiin ja valoa tuottaviin sovelluksiin, joustaviin älyikkunoihin, kosketusnäyttöihin tai vaikkapa ultranopeisiin lasereihin.

Lähestymistapa valmistukseen täysin uudenlainen

Projektissa materiaaleja valmistetaan aivan uudella tavalla. Tavoitteena on seostaa grafeenia, heksagonaalista boorinitridiä ja sp2-hybridisoituja boorihiilityppirakenteita. Valmistusmenetelmänä käytetään CVD-menetelmää eli kemiallista kaasufaasipinnoitusta, jossa kaasumaiset aineet saostetaan kemiallisilla reaktioilla.

Lisäksi valmistuksessa käytetään uutta ja ainutlaatuista ioni-istutuksiin ja lämpökäsittelyprosesseihin perustuvaa menetelmää. Ioni-istutusta tehdään yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa, jolla on massiivinen, tähän työhön hyvin soveltuva hiukkaskiihdytin.

Yhteistyökumppanina on fysiikan laitoksen dosentti ja Aalto-yliopiston vanhempi tutkija Arkady Krasheninnikov, joka on alansa huippuja kaksiulotteisten materiaalien mallintamisessa ja niiden ominaisuuksien ennustamisessa. Puhdastiloissa tapahtuva työskentely toteutetaan Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteisessä mikro- ja nanoteknologian tutkimuskeskus Micronovassa.

Teksti: Marja Saarikko

Nopeammin, enemmän ja langattomasti – millainen olisi 5G?

$
0
0
Parhaillaan eletään 4G:n aikaa, mutta innokkaimmat puhuvat jo 5G:stä. 5G:n mahdollistavia teknologioita tutkitaan Sähkötekniikan korkeakoulun alla toimivassa SMARAD-huippuyksikössä. Millaisia teknologioita langattomissa verkoissa tarvitaan ja nostavatko ne Suomen taas teknologiamaiden kärkinimeksi?

Langattomien verkkojen yhteydessä on puhuttu ensin 3G:stä ja sen jälkeen 4G:stä. Kun teknologia tästä vielä kehittyy, onko seuraavana vuorossa numerojärjestyksessä 5G?

- Niinhän ne numerot menevät, että nelosen jälkeen tulee vitonen. Elämme parhaillaan 4G:n aikaa ja uskoisin, että vielä ennen tämän vuosikymmenen loppua voidaan puhua 5G:stä eli viidennestä sukupolvesta, arvelee professori Antti Räisänen Radiotieteen ja -tekniikan laitokselta.

- Mitä se 5G sitten täsmälleen tarkoittaa, sitä en osaa vielä sanoa. Mutta varmasti siihen liittyy muun muassa kognitiivista radiota, millimetriaaltojen käyttöä, hyvin laajoja kaistoja, yhteistyökykyisiä lähiverkkoja ja paljon muuta.

Muun muassa näitä asioita tutkitaan Suomen Akatemian SMARAD-huippuyksikössä. Räisäsen luettelo ei kuitenkaan vielä kerro kovinkaan monelle maallikolle, mistä ihmeestä 5G:ssä oikein on kyse. Miten tavallinen kansalainen siis hyötyy siitä?

- Esimerkiksi niin, että voit katsoa kannettavalta tietokoneelta videota, ja siirtyä koneen kanssa paikasta toiseen ilman, että yhteys katkeaa välillä. Kun siirryt, aina uuden rakennuksen lähiverkko ottaa sinut haltuunsa samalla tavalla kuin nykyisissä matkapuhelinverkoissa. Tulevaisuuden lähiverkoissa tulee kuitenkin olemaan hyvin suuri tiedonsiirtokapasiteetti, jota ei vielä nykyisissä matkapuhelinverkoissa ole.

Suomi teknologiamaiden huipulle?

Niin, se tiedonsiirtokapasiteetti. Langattomia verkkoja syytetään usein siitä, että isojen tietomäärien siirtäminen niiden kautta on tuskallisen hidasta. Tuleeko 5G:stä tai jostain muusta langattomasta verkosta vihdoin ratkaisu tähän ongelmaan?

- Langaton verkko ei varmaankaan koskaan tule olemaan isojen tietomäärien siirtämisessä yhtä nopea kuin langallinen verkko. Langattomissa verkoissa tarvitaan suuria taajuuksia, jotka vaimenevat ilmakehässä nopeasti. Langallisissa yhteyksissä käytettävällä valokuidulla sen sijaan on lähes rajattomat mahdollisuudet tiedonsiirrossa, Räisänen kertoo.

SMARAD-huippuyksikössäkin tutkimuksen kohteena olevien teknologioiden pohjalta rakentuu ennen pitkää 5G ja myös sitä seuraava sukupolvi, mikä se sitten onkaan. Se on kuitenkin selvää, että jatkuvaa tutkimusta tällä saralla tarvitaan.

- Ihmisillä tuntuu olevan tarve yhä nopeampaan ja parempaan, ja radiojärjestelmät voivat kehittyä siihen suuntaan vain, jos näitä asioita tutkitaan. Ja niiden lisäksi monia muita asioita, joita emme vielä edes huomaa tutkia.

Suomea on perinteisesti pidetty teknologian huippumaana, mutta tämä asema on viime aikoina päässyt vähän lipsumaan. Olisiko langattomien verkkojen teknologioista tikkaiksi takaisin huipulle vai onnistuuko se jollain muilla keinoin?

- Suomessa on maailman paras peruskoulu, mutta ilmeisesti ei maailman parasta yliopistoa. Vastikään toteutettu yliopistouudistus kuitenkin tähtää siihen, ja lisäksi vaaditaan tietysti poliittisia päätöksiä, jotta tietyillä aloilla tohtorinkoulutukseen ja tutkimukseen satsataan riittävästi. Sitä kautta voidaan nousta takaisin huipulle, vaikka emme me nytkään ole kaukana sieltä.

Lisätietoja:

Professori Antti Räisänen
Aalto-yliopisto
p. 050 555 6241
antti.raisanen@aalto.fi

Artikkelin on tuottanut Suomen Akatemia.

Älylattia mahdollistaa oikea-aikaisen vanhustenhoidon

$
0
0
Yksi vanhustenhuollon suurista haasteista on siinä, että hoitohenkilökuntaa ei ole tarpeeksi suhteessa hoidettavien vanhusten määrään. Aalto-yliopistossa on suunniteltu hoitajien avuksi älylattia, joka pitää heidät koko ajan kartalla vanhusten sijainnista. Tuoreessa väitöskirjassa kehitettiin menetelmä, joka lisäksi tunnistaa lattian päällä liikkuvat yksilöt. Näin lähin hoitaja osaa tulla auttamaan vanhusta juuri silloin, kun apua tarvitaan.

Paikallistamiseen tarkoitettu ELSI (electric sensor with intelligence) -järjestelmä toimii lattian alle asennettujen sensoreiden avulla. Antti Ropposen väitöstyössä kehitetty, kaksitaajuuksinen radiojärjestelmä pystyy yhdessä ELSIn kanssa tunnistamaan sekä henkilökunnan että hoidettavat ja paikantamaan heidät erittäin tarkasti, jopa 0,64 metrin tarkkuudella. Järjestelmän etuna on myös se, että esineet ja muut tiloissa liikkuvat ihmiset eivät häiritse signaalia, mikä on ollut monien muiden paikannustapojen kuten WLANin ja Bluetoothin ongelma.

Ropponen teki hoitajien nimikylteistä pieniä seurantalaitteita, joihin ilmestyy välittömästi hälytys, jos joku hoitokodin asukkaista kaatuu ja jää makaamaan lattialle.

– Tällöin hoitaja rientää heti apuun, eikä vanhus joudu jäämään lattialle odottamaan, kunnes joku sattuu käymään huoneessa. Nimikyltti voi myös varoittaa, jos esimerkiksi dementikko poistuu huoneestaan itsekseen, Ropponen selittää.

Teknologian tavoitteena on auttaa hoitokoteja pärjäämään pienemmällä hoitohenkilökunnan määrällä palvelun tasosta tinkimättä.

– ELSI-järjestelmän aiempaa versiota, jossa ei vielä ole kehittämääni henkilöntunnistusta, on käytetty esimerkiksi Helsingissä Kustaankartanon vanhustenkeskuksessa. Se on todistettavasti pienentänyt hoitohenkilökunnan työtaakkaa, Ropponen sanoo.

ELSI-järjestelmä on kehitetty Aalto-yliopiston elektroniikan laitoksella ja kaupallistettu vuonna 2005. Nykyään näitä turvalattioita myy ulkopuolinen yritys MariMils.

Väitöstilaisuus

Diplomi-insinööri Antti Ropponen väittelee Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa perjantaina 14.12.2012 klo 12. Väitöskirjan otsikko on “An Arrangement to Locate and Identify People with Dual-Frequency Tags Providing Context-Related Information” (suomeksi “Kontekstipohjaiseen dataan perustuva järjestely ihmisten tunnistamiseen ja paikantamiseen kaksitaajuustunnisteella”).

Akatemiaprofessori Visa Koivuselle tunnustuspalkinto maanpuolustukseen liittyvästä tieteellisestä työstä

$
0
0
Suomen Marsalkka Mannerheimin sotatieteellinen rahasto on myöntänyt 75-vuotisjuhlassaan 4.12.2012 tunnustuspalkinnot maanpuolustukseen liittyvästä tieteellisestä työstä Akatemiaprofessori Visa Koivuselle ja professori Kirsi Virrantaukselle Aalto-yliopistosta.

Akatemiaprofessori Visa Koivunen Sähkötekniikan korkeakoulun signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitokselta on tutkimusryhmineen kehittänyt signaalinkäsittelyn menetelmiä radio- ja signaalitiedusteluun, tietoliikenteeseen ja moderneihin hajautettuihin tutkajärjestelmiin.

Insinööritieteiden korkeakoulun maankäyttötieteiden laitoksella työskentelevän professori Kirsi Virrantauksen tutkimusryhmineen tekemä tutkimustyö on keskittynyt  paikkatietojärjestelmiin ja paikkatiedon  käyttöön tilannekuvan muodostuksessa kriisitilanteissa.



Micronova - 10 vuotta suomalaista mikro- ja nanoteknologian tutkimusta

$
0
0
Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteinen mikro- ja nanoteknologian tutkimuskeskus Micronova juhli kymmenvuotista toimintaansa 14. joulukuuta. Niin Aalto-yliopiston tutkimusryhmien kuin VTT:n ja lukuisten asiakasyritysten käytössä Micronova on synnyttänyt sekä huippututkimusta että menestyneitä start-up-yrityksiä.

Kansalliseksi tutkimusinfrastruktuuriksi nimetyn Micronovan puhdastilalaboratoriot ovat kymmenessä vuodessa muodostuneet korvaamattomiksi keskuksen asiakkaille. Ensi vuonna viimeinenkin seinä suuresta puhdastilasta puretaan, ja koko laboratorio aukeaa yhteiskäyttöön. Keskukseen kehittynyt yhteistyö- ja verkostointikulttuuri on tukenut niin yliopistotutkijoiden kuin yritysasiakkaiden työtä.

– Micronova kattaa koko arvoketjun perustutkimuksesta ja soveltavasta tieteestä aina tuotekehittelyyn, prototyyppien valmistukseen ja jopa tuotantoon asti. Näin tiivis paketti on varsin ainutlaatuinen – kenties suomalainen, ketterä tyyli toimia, luonnehtii tutkimus- ja kehitysjohtaja Jussi Tuovinen VTT:ltä.

– Lukuisat pienet yritykset ovat saaneet alkunsa Micronovassa tehdystä tutkimuksesta, kasvaneet täältä ulos, menestyneet ja tekevät nykyisinkin läheistä yhteistyötä kanssamme. Juuri tällaista tieteellistä toimintaa olemme pyrkineet kasvattamaan, vahvistaa Aalto Nanofabin johtaja Veli-Matti Airaksinen.

Culminatum Innovation Oy:n ohjelmajohtaja Mika Koskenvuori arvioi, että Micronovassa tehdään vähintään viidennes kaikesta Suomen mikro- ja nanoteknologian tutkimuksesta.

Keksijöiden, kokeilijoiden ja start-up-yritysten hautomo

Pasi Kostamo aloitti Micronovassa vuonna 2002 fysiikan tutkimusassistenttina. Euroopan avaruusjärjestön tutkimusprojekteihin vähitellen siirtynyt Kostamo lähti vuonna 2008 mukaan ultra-ohuita röntgensäteilyikkunoita kehittävään ja valmistavaan start-up-yritykseen. Jo 2011 ensimmäiset tuotteet toimitettiin asiakkaille, ja nyt HS Foils on teknologiajohtajana alansa huipulla.

– Olen saanut Micronovalta useiden satojen tuhansien eurojen edestä aikaa puhdastilalaboratoriossa. Jos aikoo valmistaa parhaita mahdollisia tuotteita, ylimääräiset syventävät työtunnit ovat pakollisia. Ilman Micronovaa HS Foilsin tuotteita ei olisi olemassa, Kostamo kiittää.

Mikro- ja nanoteknologian start-up-yritykset tarvitsevat tilan, ajan ja välineet tehdä paljon työtä ja kokeilla vaihtoehtoisia prosesseja. Tuotteiden kehitystyö edellyttää ketteryyttä mahdollisuuden toistuvaan uudelleen aloittamiseen.

– Aloittavan yrityksen olisi mahdoton hankkia tutkimuslaitteistoja itse. Innovaatioympäristönä Micronova on myös oivallinen: asiantuntijat voivat verkottua ja ilmapiiri kannustaa tuotekehitykseen ja yrittämiseen, Kostamo kehuu.

Aalto-yliopiston O.V. Lounasmaa -laboratorion professori Jukka Pekola on ollut niin ikään tyytyväinen Micronovan asiakas.

– Tutkimuksen mahdollistajana Micronova on ollut ainutlaatuinen: olemme voineet vaikuttaa laitehankintoihin ja saaneet prosessointikalustoa, joita emme tutkimusryhmämme rahoituksella olisi voineet hankkia, Pekola kertoo.

– Toivon, että huipputason puhdastilan kustannukset eivät nouse tulevaisuudessakaan niin korkeiksi, ettei perustutkimukselle – keksijöille ja kokeilijoille ­– jää sijaa.

Varsinaisia yhteisiä tutkimusprojekteja Micronovassa työskentelevät tutkijat eivät tee, mutta sen verkostoitumiskulttuuri on sytyttänyt runsaasti tutkimus- ja yritysyhteistyötä.

– Aina perustutkimuksesta lähtien monet saavutukset ja tulokset ovat löytäneet itsensä VTT:n puolelle ja yrityksiksi asti. Omalla alallani kylmäfysiikassa on esimerkiksi kehitetty paljon erikoisantureita, joista on tullut sovelluksia ja tuotteita täysin muilla aloilla. Esimerkiksi MEG-aivokuvantamisessa käytettäviä SQUID-antureita on kehitetty alun perin nimenomaan kylmäfysiikan perustutkimuksessa.

– Nyt kun toisen puhdastilalaboratorion seinä Aalto-yliopiston ja VTT:n tilojen välitä kaadetaan, yhteistyömahdollisuudet kasvavat entisestään. Yhteiset tutkimustilat ja -laitteistot ovat valtava synergiaetu, Pekola uskoo.

Tuore professori Ville Viikari tutkii ihmiseen implantoitavia antureita

$
0
0
Ville Viikari on aloittanut lokakuussa 2012 Sähkötekniikan korkeakoulun radiotieteen ja -tekniikan laitoksen ns. tenuroituna apulaisprofessorina. Viikarin erikoisalaa ovat erilaiset langattomat anturit. Uudessa virassaan hän keskittyy ensimmäiseksi ihmiskehoon istutettavien anturien kehittämiseen.

Diabeetikkojen anturit voisivat mitata verensokeria

– Nyt olemassa olevat anturit on suunniteltu tavaroille eikä optimoitu ihmiskehoon, Viikari kertoo.

Ihmisille räätälöidyt implantit voisivat olla nykyistä pienempiä. Lisäksi niitä ympäröivä kudos ei saisi altistua liian suurelle määrälle sähkömagneettista säteilyä.

– Terveys- ja hyvinvointialalla on paljon sovelluskohteita, jotka toimivat motivaattoreina tähän työhön, Viikari sanoo.

Ihmiseen istutettavilla antureilla esimerkiksi diabeetikot voisivat seurata verensokeriaan sen sijaan, että joutuvat ottamaan nykyiseen tapaan verinäytteitä. Myös verenpainepotilaat voisivat hyötyä anturista, joka varoittaisi vaarallisesta verenpaineen tasosta etukäteen ja kertoisi tarvittavista toimenpiteistä.

Tällä hetkellä implantoituja antureita käytetään esimerkiksi lemmikkikoirissa ja -kissoissa. Ulkoisilla nautakarjan korviin kiinnitettävillä RFID antureilla kerätään tietoa karjan ravinnonsaannista ja liikkumisesta.

Anturit tehostavat tavaroiden paikannusta

Muita Viikarin kiinnostuksen kohteita ovat 3D-tulostuksella ja painettavalla elektroniikalla toteutettavat etäluettavat anturit. RFID-tekniikan sovelluksilla, esimerkiksi tavaroihin kiinnitettävillä antureilla voidaan tehostaa tavaroiden paikannusta ja sitä kautta vaikkapa logistiikkaa ja käyttöastetta.

Riskinotolla suuriin läpimurtoihin

Viikari odottaa uudelta työympäristöltään riskinottokykyä ja rohkeutta tarttua sellaisiinkin kehityskohteisiin, joissa onnistuminen ei ole varmaa, mutta joissa on mahdollisuus suuriin läpimurtoihin. Tutkijana Viikari pyrkii poistumaan omalta mukavuusalueelta mahdollisimman usein, oman ydinosaamisalueensa ulkopuolelle.

Viikari on siirtynyt nelivuotiseen virkaansa VTT:ltä. Siellä hän kertoo päässeensä näkemään viiden vuoden ajan yritysten tarpeita ja sitä, millaisia ratkaisuja omalla alalla on kenties tulossa mahdolliseksi myöhemmin. Viikari on iloinen päästessään keskittymään pitkäjänteiseen perustutkimukseen ja ohjaa mielellään myös motivoituneita väitöskirjan tekijöitä.

Vapaa-ajallaan Viikari on soveltanut insinööriosaamistaan ja tutkijan pitkäjänteisyyttä muutaman viimeisen vuoden omakotitalon rakentamisessa.

Teksti: Terhi Upola. Kuva: Anni Hanén.

Teksti on osa artikkelisarjaa, joka esittelee Aalto-yliopiston professorien urajärjestelmään (Tenure track) valittuja Sähkötekniikan korkeakoulun uusia professoreita ja apulaisprofessoreita.

Lisätietoa:

 

Professori Jukka Manner taas vuoden tivi-vaikuttajien listalla

$
0
0
Professori Jukka Manner tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitokselta on valittu kolmatta kertaa peräkkäin Tietoviikon Vuoden tivi-vaikuttajat -listalle Teknologia-kategoriassa. Listalle kootaan vuosittain sata merkittävää, ajankohtaista IT-vaikuttajaa.

JukkaManner_sm_photobyJuhaJuvonen.jpgVaikuttajalistan on koostanut Tietoviikon toimitus, neuvonantajiaan ja lukijoidensa vinkkejä kuunnellen.  Advisory Boardin jäsenet olivat Turun yliopiston Kauppakorkeakoulun tutkija Tomi Dahlberg, Finnairin CIO Kari Saarikoski, Rovion kehitysjohtaja Mikko Setälä sekä Itellan kehitysjohtaja Juhani Strömberg.

Tietoviikko kokosi Vuoden tivi-vaikuttajat -listan nyt kymmenettä kertaa. Lista kertoo valitsijoiden näkemyksen siitä, keitä alan ihmisiä tivi-ammattilaisten kannattaa juuri nyt seurata ja kuunnella.

Listalle pääsi Aalto-yliopistosta myös SDE-koulutusohjelman johtaja Mika Helenius sekä tutkija Ville Oksanen Tietoyhteiskunta-kategoriassa.

Koko lista Tietoviikon verkkosivuilla

Avoimen yliopiston kevään kursseille ilmoittautuminen alkaa 7.1.

$
0
0

Avoimessa yliopistossa on tarjolla kursseja useimmista Aalto-yliopistossa opetettavista aineista. Kurssit ovat avoimia kaikille pohjakoulutuksesta riippumatta. Osallistumismaksu (10 €/op) maksetaan ilmoittautuessa. Kurssit ovat laajuudeltaan 1-15 opintopistettä. Tekniikan alan opetusta järjestetään Espoossa.

Ilmoittautuminen kevään 2013 tekniikan alan kursseille alkaa 7.1.2013. Tarkista ilmoittautumisajat kurssikuvauksista. Tutustu kurssitarjontaan ja ilmoittaudu osoitteessa avoin.aalto.fi.

Yrityksen perustaminen vaatii tuuria, myymistä ja hulluutta

$
0
0
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun alumniviikonloppu 27.10.2012 kokosi esiintyjiksi yrittäjyydestä innostuneen opiskelija-aktiivin, kaksi nuorta, oman yrityksensä perustanutta toimitusjohtajaa ja yhden yrittäjäkonkarin.

Aikoinaan Otaniemessä opiskelleet yrittäjät jakoivat kokemuksiaan siitä, millaista oman yrityksen perustaminen on. Mukana olivat toimitusjohtaja Lari Tuominen mobiilipalveluita tarjoavasta Qvik Oy:stä (perustettu 2008) ja toimitusjohtaja Ville Kauppinen Vilant Systems Oy:stä (perustettu 2002), joka tekee RFID-ratkaisuja teollisuuteen ja logistiikkaan. Käytännöllisiä yrittäjyysvinkkejä jakeli myös alan ”grand old man” Erkki Kupari, joka on ollut perustamassa useampaa kymmentä yritystä 1970-luvusta lähtien ja istuu edelleen useamman yhtiön hallituksessa.

Liikeideat asiakkaiden tarpeista

Kauppinen kehottaa yrittäjäksi mieliviä ottamaan ensin selvää, mitä markkinoilla oikeasti tarvitaan. Päättäessään itse ryhtyä yrittäjäksi hänellä ei ollut kuin hämäriä aavistuksia siitä, mikä hänen liikeideansa voisi olla. Pohtimalla Kauppinen ja hänen liikekumppaninsa Antti Virkkunen eivät päässeet puusta pitkään.

”Kellarissa puuhastelun sijaan kannattaa soitella aktiivisesti potentiaalisia asiakkaita läpi ja kysyä suoraan, mitä he haluaisivat. Saimme idean RFID-ratkaisuista yhdessä tällaisessa keskustelussa”, Kauppinen neuvoo.

Kauppinen ja Virkkunen eivät tienneet ennestään RFID-tekniikasta juuri mitään, joten ensin aihetta piti opiskella. Sitten vaan myyntityöhön. Yrityksen ensimmäinen asiakas oli Paperinkeräys Oy.

”Asiakaskuntamme kasvoi, kun entiset asiakkaat vihjaisivat meistä uusille. Olemme huomanneet, että monet suomalaisyritykset ovat vastaanottavaisia ja kehitysintoisia ja haluavat auttaa nuoria yrittäjiä”, Kauppinen iloitsee.

Myy ensin, toteuta sitten

Kuparin mielestä hyvä tuote myy itseään. Tuominen taas väittää, että suomalaiset usein keskittyvät tuotekehitykseen ja tekniikkaan liikaakin. ”Kärjistettynä voisi sanoa, että suomalainen suunnittelee antennin ja yrittää sitten kaupata sitä. Ruotsalainen taas kysyy asiakkaalta, mitä palveluja tämä tarvitsee, ja myy sitten sitä mitä pyydettiin.”

Ei riitä, että tuote tai palvelu toimii teknisesti, vaan sen tulee myös tuntua ja näyttää hyvältä. ”Visuaalisuudella on suuri merkitys tuotteen myymisessä”, Tuominen summaa.

Kupari kannustaa yrityksiä menemään ulkomaille vasta, kun liiketoiminta on menestynyt Suomessa. Tuominen on eri mieltä: ”Kaikki mikä toimii Suomessa, ei välttämättä toimi maailmalla! Jo Lontoossa on ihan erilaiset arvoketjut kuin Suomessa. Esimerkiksi myyntityö perustuu henkilökohtaisiin suhteisiin, eikä toimitusjohtajille noin vain soitella pitchauspuheluita.”

Vauhtia ja hulluutta

Vilant pääsi alkuun omalla pääomalla, eikä ole joutunut hankkimaan ulkopuolista riskirahoitusta. Myös Qvik on kasvanut pääsääntöisesti tulorahoituksella. Asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden onnistuminen rahoituksen saamisessa kuitenkin vaikuttaa myös Qvikin toimintaan.

”Valtio on tehnyt tukien saamisen helpoksi. Kaikella tuella, rahoituksella ja toimintaympäristöllä on valtava merkitys uuden yrityksen perustamisessa”, Tuominen sanoo.

”Aloittaminen oli lopulta byrokratian osalta tosi helppoa. Yrittäjyyteen tarvitaan vauhtia ja hulluutta – ei saa miettiä liikaa!” Kauppinen korostaa.

Kauppinen ja Tuominen olivat yhtä mieltä siitä, että tuuria on hyvä olla matkassa. Kummankin firman alkutaivalta auttoi hyvä ajoitus. ”Valitsimme toimialamme juuri, kun se oli murroksessa iPhonen ja iPadin ilmestymisen aikaan. Elias Pietilä, yksi Qvikin perustajista, voitti Apple Design Award -palkinnon vuonna 2009. Palkinto ei ollut tuurista kiinni, mutta ajoitus oli firman näkökulmasta oivallinen mobiilipalvelujen kysynnän räjähtäessä”, Tuominen selittää.

Tuottaako ICT-ala miljardöörejä?

”Osinkojen tuplaverotuksen suuntaan kehittyvä verotus ei Suomessa kannusta rakentamaan pitkällä tähtäimellä voittoa tuottavaa yritystä, vaan kannustaa rakentamaan yritystä myytäväksi. Ainut tapa rikastua järkevästi on myydä firma”, Kauppinen väittää.

Kupari huomauttaa, että hänen vinkkinsä yrityksen perustamisesta soveltuvat parhaiten perinteisille aloille, kuten rakentamiseen, teolliseen tuotantoon ja palvelusektorille – ICT-yrittäminen on erilaista kuin muilla aloilla. ”Vain ICT-bisneksessä syntyy enää miljardöörejä yrityskaupoissa”, hän kiteyttää. Tuominen on samoilla linjoilla: ”ICT-ala kasvaa käsittämätöntä vauhtia. Näissä olosuhteissa yrityksen kasvustrategia ja sen toteutus määrittää, kuka onnistuu!”

AlumniWeekend järjestettiin nyt 16. kerran. Järjestelyistä on vastuussa Sähköklubi ry, joka on Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta (aiemmin mm. Teknillisen korkeakoulun sähköosasto ja sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto) valmistuneiden ja siellä työskennelleiden yhdistys.


Yrittäjyysyhteisö heittää löylyä startup-kiukaalle

Euroopan suurimman nuorten yrittäjien yhteisön päämaja löytyy Espoon Otaniemestä. Aalto Entrepreneurship Society (Aaltoes) on Aalto-yliopiston opiskelijoiden pyörittämä, voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii inspiroimaan kansainvälistä kasvuyrittäjyyttä. Tavoitteena on lisätä yrittäjyyden arvostusta ja vaikuttaa suomalaisten asenteisiin niin, että epäonnistumisesta tulee sallitumpaa.

Vuonna 2008 perustettu yhteisö on lyhyessä ajassa nostanut Suomen ja pääkaupunkiseudun mainetta pohjoismaisena startup-skenen mekkana.

”Meitä on mukana 40–50 aktiivijäsentä. Apunamme on lisäksi laaja kokeneiden yrittäjien tukiverkosto”, kertoo 3. vuoden tietoliikennetekniikan opiskelija Tatu Mäkijärvi.

Aaltoes järjestää yli 50 tapahtumaa vuodessa. Vuoden 2012 suurtapahtuma oli Slush-konferenssi, joka kokosi yli 300 aloittelevaa yritystä Pohjoismaista ja Venäjältä, kansainvälistä mediaa ja sata sijoittajaa Kaapelitehtaalle 21.–22. marraskuuta.

Yksi yhteisön valttikorteista on Startup Sauna -yrityskiihdyttämöt, joihin osallistuneet yritykset ovat onnistuneet keräämään rahoitusta jo 15 miljoonaa euroa.

Aaltoes toimii myös työnvälitystoimistona. Se järjestää Aalto-yliopiston innokkaimmille opiskelijoille työharjoittelupaikkoja startup-yrityksissä muun muassa Kalifornian Piilaaksossa Startup Life -hankkeen kautta.

Teksti: Anni Aarinen

Viewing all 949 articles
Browse latest View live