Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all 949 articles
Browse latest View live

Kuka opiskelee ahkerimmin? Nettisovellus opiskelun seurantaan ja kannustamiseen

0
0
Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijoiden tiimi BioPojat sijoittui toiseksi kansainvälisessä opetuksen kehittämiskilpailussa SEFI Student Contestissa. Tehtävänä oli kehittää idea, joka motivoisi opiskeluun. Opiskelijoiden ehdotus oli yhteisöllinen, verkossa toimiva sovellus, jolla voi seurata opiskeluun käyttämäänsä aikaa ja jakaa tiedon vaikka Facebookissa – näin kaverit voivat kilvoitella ja sparrata toisiaan panostamaan opiskeluun enemmän.

– Ideana on, että opiskelija voi kirjata opiskeluunsa käyttämänsä ajan sovellukseen netissä ja siten seurata opiskeluaan. Kun kaiken kirjaa ylös, saa oikean kuvan siitä, kuinka paljon oikeastaan käyttää aikaa opiskeluun – usein mielikuva omasta ajankäytöstään on aika vääristynyt! Oman ajan seuraaminen ja tavoitteiden asettaminen motivoi kehittymään ja suunnittelemaan aikaansa paremmin, tiimin jäsen Paula Räisänen selittää.

Sovelluksessa omia saavutuksiaan voi myös jakaa kavereille ja seurata muiden opiskelua. Sovellusta voisi käyttää myös ryhmänä, jonka jäsenet tai muut ryhmät kisaavat toisiaan vastaan opiskelun määrässä. Ajatus ei sinänsä ole uusi, sillä on jo olemassa samantyylisiä urheiluun liittyviä sovelluksia, kuten Heiaheia tai Sportstracker, joissa kerrotaan sosiaaliselle verkostolle omista suorituksista.

SEFIstudentcontest.jpg

Sovellus sopisi myös opetushenkilöstön käyttöön. Sillä voisi pitää silmällä opiskelijoiden edistymistä ja saada tietoa esimerkiksi siitä, kuinka paljon aikaa harjoitustöiden tekemiseen todellisuudessa kuluu. Kerätyn datan avulla saataisiin uutta ymmärrystä myös opiskelijoiden opiskelutottumuksista.

– Päämotivaatiomme lähteä kisaan mukaan on ollut halu kehittää opetusmenetelmiä ja keinoja, joilla opiskelijat saadaan opiskelemaan – erityisesti opiskeluajan alkupäässä, jolloin on kahlattava läpi rankkoja peruskursseja, tiimin toinen jäsen Antti Rautiainen kertoo.

 – Vaikuttaminen on kummunnut toiminnasta Sähkötekniikan korkeakoulun OpLaa:ssa eli opetuksen laatutoimikunnassa. Toimikunnasta on saanut paljon rohkaisua ja kannustusta ottaa opiskelijana kantaa opetukseen ja sen järjestämiseen korkeakoulussamme. Olemme molemmat olleet aktiivisia opintoasioihin liittyen myös killassa, Antti selittää.

Kohti parempaa insinöörikoulutusta – opiskelijan näkökulma

SEFI (European Society of Engineering Education) on eurooppalainen järjestö, jonka tavoitteena on parantaa ja kehittää insinöörikoulutusta. SEFI Student Contest on kilpailu, jossa opiskelijoita kannustetaan ideoimaan tapoja insinöörikoulutuksen kehittämiseen:

Miten insinöörikoulutusta tulisi kehittää tulevaisuuden ammattilaisten, opiskelijoiden, näkökulmasta? Mitä pitäisi nykyisessä systeemissä muuttaa? Ja mihin suuntaan? Mikä motivoisi oppimaan paremmin? Mikä kannustaisi valitsemaan esim. yrittäjän urapolun? Mitä ylioppilaskunta, killat ja ammattiainekerhot jo tekevät edistääkseen opiskelijoiden oppimiskyvyn ja ammatti-identiteetin kehittymistä?


Ilmoittautuminen avoimen yliopiston kursseille alkaa 14.8.

Avoin tohtorikoulutettavan paikka, haku päättyy 20.8.2012 klo 17.00

0
0
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun radiotieteen ja -tekniikan laitoksella on avoinna tohtorikoulutettavan/tutkijan paikka.

Yksi laitoksen päätutkimusaloista on tehokkaiden mobiiliradiotietoliikenteen järjestelmien kehittäminen käyttämällä radioetenemiskanavien tarjoamia vapausasteita. Tohtorikoulutettava työskentelee useissa kansainvälisissä tutkimusprojekteissa, erityisesti tiedeprojektissa “Full wave time domain methods for simple but not simpler propagation modeling suitable to designing future radio communication systems”, josta vastaa Sveitsin Ecole Polytechnique Federale de Lausannen (EPFL:n) professori Jean-Frederic Wagen; projekti alkaa syksyllä 2012 ja kestää kolme vuotta.

Työtehtävä on sopimuspohjainen:  ensimmäinen työsopimus on kaksivuotinen; mahdollisesta kaksivuotisesta jatkokaudesta päätetään ensimmäisen sopimuskauden saavutusten perusteella.

Lisätietoja tehtävästä on englanniksi oheisessa PDF-tiedostossa, tai tietoja voi kysyä tohtori Katsuyuki Hanedalta, katsuyuki.haneda@aalto.fi, puh. (09) 470 22938. Hakuaika päättyy 20.8.2012 klo 17.00 Suomen aikaa (EEST).

Pienempiä antenneja magneettisilla materiaaleilla

0
0
Magneettisten materiaalien avulla antenneista voidaan tehdä aiempaa pienempiä. Antti Karilainen tutki väitöskirjassaan magneettisia materiaaleja, joita voidaan soveltaa tulevaisuudessa esimerkiksi mobiililaitteiden antenneissa.

Nykyajan kannettavien laitteiden antenneihin sopivia magneettisia materiaaleja ei ole helposti saatavilla. Osana väitöstutkimustaan Karilainen käytti erityistä magneettista materiaalia, jolla antennin kokoa voidaan pienentää.

Antennit toimivat usein sähkömagneettisen spektrin mikroaaltoalueella. Mikroaaltotaajuuksien näkökulmasta luonnossa on kahdenlaisia materiaaleja sähkönjohteiden lisäksi: dielektrisiä materiaaleja, kuten muovit ja muut eristeet, ja magneettisia materiaaleja.

Väitöskirjassa tutkittiin myös magneettisten johteiden ja dipoliantennien kaltaisia rakenteita, joita muodostettiin resonoivilla metallirakenteilla. Näistä rakenteista valmistettiin uudenlaisia antenneja, joista ensimmäisessä kaksi erityyppistä antennia sijoitettiin samaan rakenteeseen ja toisessa tehtiin yksinkertainen antenni ympyräpolarisoiduille radioaalloille.

Karilainen.jpg

Magneettista materiaalia (kuvassa vasemmalla) käytettiin antennin miniaturisointiin.

Väitöstilaisuus

DI Antti Karilainen väittelee Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa perjantaina 10.8.2012 klo 12. Väitöskirjan otsikko on “Magnetic materials and responses in antenna applications” (suomeksi “Magneettiset materiaalit ja vasteet antennisovelluksissa”).

Uusiutuvan energian mekka opiskelijoiden vierailukohteena

0
0
Viime pääsiäisenä 18 opiskelijaa Sähkötekniikan korkeakoulusta teki ekskursion vähän erilaiseen matkakohteeseen: Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin. Reissun pääkohteena oli Masdar City, jonka on tarkoitus tulla toimeen pelkällä uusiutuvalla energialla.

– Idea reissuun tuli kaveriltani, joka opiskelee paikallisessa Masdar Institute of Science and Technology -yliopistossa. Siellä työskentelevä suomalainen kemiantekniikan professori lupasi ystävällisesti ottaa meidät vastaan, kertoo ekskursion puuhamiehenä toiminut opiskelija Jyrki Luukko.

Masdar Cityn ja sen instituutin lisäksi reissulla vierailtiin Dubaissa, Abu Dhabin kaupungissa ja lentotekniikan yritys Strata Manufacturingissa. Mukana oli 17 Sähköinsinöörikiltalaista (SIK) ja yksi Automaatio- ja systeemitekniikan (AS) killan jäsen. Osallistujien matkan kesto vaihteli 10–14 päivän välillä.

Kaupunki rakennetaan energiatehokkaaksi

Koska öljy loppuu jossain vaiheessa, Arabian niemimaan kaupunkien on keksittävä uusia tulonlähteitä. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa Dubai on lähtenyt kehittämään turismia, kun Abu Dhabi taas luottaa kestävään kehitykseen ja teollisuuden rakentamiseen.

Masdar City on suunniteltu kaupunki, jonka on tarkoitus tulla toimeen pelkällä aurinkoenergialla ja muilla uusiutuvilla energianlähteillä. Kaupunkia rakennetaan Abu Dhabin emiraattiin, joka sijaitsee Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Kaupungin rakentamisen on tarkoitus valmistua vuonna 2025. Masdar Institute of Science and Technology muutti kampuksensa Masdar Cityyn jo syyskuussa 2010.

– Kaupunki on viritetty täysin yliopiston ja teollisuuden tarpeiden mukaan. Kaikessa rakentamisessa pyritään energiatehokkuuteen ja sähkönkulutuksen minimoimiseen – täysin nollaenergiankulutukseen tuskin päästään, sillä se tulisi älyttömän kalliiksi, Jyrki selittää.

Kaupungissa liikkumiseen on kehitetty erikoinen ratkaisu.

Kuva: Masdar City– Asukkaita ja kaupungissa vierailijoita palvelee henkilökohtainen liikennejärjestelmä, jossa pienet automaiset liikennevälineet kuljettavat ihmisiä minne tahansa he haluavatkin mennä.

Maassa maan tavalla

Matka oli mahdollisuus tutustua erilaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntajärjestykseen.

– Sheikki omistaa kaikki luonnonvarat ja jakaa niitä kansalaisille mielensä mukaan. Öljyrahoista nauttiva yläluokka on vähemmistössä. Alemmat luokat ovat pääasiassa ulkomaalaisia vierastyöläisiä. Luokkayhteiskunta oli hyvin mielenkiintoinen, Jyrki kuvailee.

Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa sukupuolet on tapana pitää erillään.

– Kampuksella oli erotettu naisten ja miesten alueet, eikä miehillä ollut mitään asiaa naisten puolelle. Edes hotellissa mies ja nainen eivät saa yöpyä samassa huoneessa, jos heillä ei ole mukana avioliittotodistusta, Jyrki kertoo.

Myös alkoholiin suhtauduttiin tiukemmin kuin Suomessa.

– Alkoholin käyttäminen on maassa kielletty. Ulkomaalaisilla on lupa käyttää alkoholia baarissa, mutta sieltäkin pitää mennä taksilla suoraan hotellille – päihtyneenä ei saa esiintyä julkisesti tai joutuu tekemisiin poliisin kanssa, Jyrki varoittaa.

– Kokonaisuutena Yhdistyneet arabiemiirikunnat oli aika erikoinen paikka. Oli antoisaa nähdä näin erilainen tapa järjestää yhteiskunta. Kulttuurinkin takia vierailukohde oli ihan ehdoton, Jyrki kiteyttää.

Teksti: Anni Aarinen

Masdar Institute of Science and Technology on tutkimussuuntautunut yliopisto, jossa tarjotaan maisteritutkintoja tekniikan alalta. Instituutin pari sataa opiskelijat ovat työsuhteessa yliopistoon ja työskentelevät opintojen ohessa tutkijoina. Yliopisto painottaa vaihtoehtoisten energiamuotojen, kestävän kehityksen ja ympäristön tutkimusta. Kampuksen rakentaminen on vielä kesken, mutta paljon fasiliteetteja on jo käytössä ja opiskelijoilla on mahdollisuus asua kampuksella.

Kuva: Masdar City

Havainnekuvassa on suunnitelma siitä, miltä Masdar Cityn on tarkoitus näyttää valmiina.


Toimintavarmoja internetyhteyksiä edullisesti yritysten tarpeisiin

0
0
Toimintavarmat verkkoyhteydet ovat nykyisin lähes välttämättömiä digitalisoituneessa yhteiskunnassamme. Monimutkaisilla teknologioilla ja sitovilla sopimuksilla varmistetut intranet- ja internetyhteydet maksavat yrityksille ja yhteisöille tuhansia euroja kuukaudessa. Uudenlaisella ajatusmallilla ja teknologiaratkaisulla voidaan saavuttaa huippuluokan toimintavarmuus edullisemmin, jopa kuluttajaliittymiin verrattavalla kustannustasolla – eikä enää tarvitse olla riippuvainen yhdestä palveluntarjoajasta.

– Ajatus on sinänsä yksinkertainen. Sen sijaan, että yritys tai yhteisö hankkisi huippukalliin mutta toimintavarman yhteyden palveluntarjoajalta, käytetäänkin edullisiksi laskettavia kuluttajaliittymiä useita rinnakkain, sanoo diplomi-insinööri Antti Mäkelä.

Osana tutkimusta toteutettiin reititinlaite, joka osaa koordinoida verkkoliikenteen hyödyntäen kolmea täysin toisistaan erillistä tietoliikenneyhteyttä, joilla on eri palveluntarjoajat ja yhteystekniikat. Kun yksittäistä yhteyttä häirittiin tai se katkaistiin, laite osasi salamannopeasti siirtää liikenteen jäljellä oleville yhteyksille. Yksittäisen yhteyden katkos jäi siis käytännössä täysin huomaamatta reitittimen taakse sijoitettujen palvelimien käyttäjiltä.

– Näin nopeaa, käyttäjälle läpinäkyvää reagointiaikaa on perinteisesti nähty vain, mikäli varmennetut yhteydet on toimittanut sama palveluntarjoaja, joka on omistanut ja hallinnut kaikkia komponentteja. Tällä uudenlaisella ratkaisulla voidaan riippuvuutta yksittäisestä verkkopalveluntarjoajista vähentää roimasti, kertoo Mäkelä.

Useita, erillisiä liittymiä on toki ollut mahdollista käyttää rinnakkain aiemminkin, mutta tällaisessa mallissa ei ole aiemmin voinut saada mitään sitovia takeita yhteyden laadulle – yhteydethän ovat toisistaan riippumattomien palveluntarjoajien tuotteita. Uutena toimijana esitellään virtuaalinen palveluntuottaja, joka niputtaa yhteen nämä erilaiset yhteystavat.

– Koska toimintavarmuus on kallista, monetkaan yritykset eivät ole panostaneet luotettavuuteen. Sen sijaan konttorin henkilöstön seisominen tyhjän panttina yhteyksien pettäessä on otettu osaksi kulurakennetta. Uusi malli voi mahdollistaa toimintavarmuuden laajenemisen maailmalla. Lopputuloksena voisi olla sekä tyytyväisempiä työntekijöitä että pienemmät kokonaiskustannukset, Mäkelä toteaa.

Mäkelän kehittämä ratkaisu on saanut standardin aseman internetin teknologioita standardoivassa Internet Engineering Task Force -organisaatiossa.

DI Antti Mäkelä väittelee Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa perjantaina 17.8.2012 klo 12. Väitöskirjan otsikko on “On providing reliable and economical intranet connectivity” (suomeksi “Toimintavarmojen ja taloudellisten intranetyhteyksien tuottamisesta”).

Hele Savinille ERC-apuraha aurinkokennojen tutkimukseen

0
0
Nykyisiä aurinkokennoja vaivaa usein epästabiilius: niiden hyötysuhde laskee ajan mittaan. Hyötysuhteen heikkeneminen on todellinen ongelma ja pullonkaula aurinkokennoteollisuudessa. Euroopan tiedeneuvosto (ERC) on myöntänyt hiljattain apurahan dosentti Hele Savinille Mikro- ja nanotekniikan laitokselta. Rahoitettava tutkimus pyrkii ymmärtämään niitä ilmiöitä, joita aurinkokennossa tapahtuu sen hyötysuhteen heikentyessä.

Tutkimus on pääosin kokeellista.

– Projektissa tarvitsemme monipuolista prosessointi- ja mittauslaitteistoa sekä tietenkin alan erikoisosaamista. Tämä kaikki löytyy Micronovasta, jossa on maailmanlaajuisesti ainutlaatuiset puitteet tämän tyyppiseen tutkimukseen, Savin kertoo.

Savinin mielestä on tärkeää, että aurinkoenergiaa tutkitaan myös Suomessa.

– Aurinkokennoista tulee väistämättä merkittävä osa tulevaisuuden energiantuotantoamme. On tärkeää, että meillä on alaan liittyvää osaamista, hän toteaa.

Euroopan tiedeneuvosto (European Research Council, ERC) on EU:n organisaatio, joka rahoittaa tutkijalähtöistä, pienten tutkimusryhmien tekemää korkeatasoista perustutkimusta.

Koulun ulko-ovet lukitaan to 23.8. jo klo 14.30

0
0

Sähkötekniikan korkeakoulun Otakaari 5 -rakennuksen ulko-ovet lukitaan torstaina 23.8. jo klo 14.30 henkilökunnan kesäjuhlien vuoksi.


Promootioon ilmoittautuminen on käynnissä 9.9. asti

0
0
Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulut viettävät yhteistä 22. juhlallista tohtoripromootiotaan 12.10.2012. Ilmoittautuminen päättyy 9.9.2012.

Promootiossa promovoidaan ne tekniikan tai filosofian tohtorit, jotka ovat suorittaneet tohtorin tutkintonsa viimeistään 30.6.2012.

Ilmoittautuminen Aalto-yliopiston juhlalliseen tohtoripromootioon ja promootioillalliselle on käynnissä 9.9.2012 saakka.

Linkki ilmoittautumiseen: https://eage.aalto.fi/?fs/promootio_2012

Juhlalliseen tohtoripromootioon osallistuminen on maksutonta. Promootioillallinen on maksullinen.

Tervetuloa ainutlaatuiseen akateemiseen juhlaan, jossa perinteet ja tulevaisuus kohtaavat!

Promootion järjestelyvuorossa on Sähkötekniikan korkeakoulu.

Lisätietoja: http://promootio2012.aalto.fi/fi/

Euroopan ensimmäinen geolokaatioon perustuvan radiojärjestelmän testilupa Suomeen

0
0
Suomalaiselle tutkimusprojektille on myönnetty kognitiivisen radiojärjestelmän testilupa TV White Space -taajuuksilla. Se on Euroopan ensimmäinen radiolupa, jossa taajuuksien käyttöä ohjataan geolokaatiotietokannalla. Lupa koskee 470-790 MHz:n maanpäällisen tv-jakeluverkon taajuusaluetta, joka on ollut käyttämättömänä. Sitä hyödynnetään Turun ympäristössä noin 40 km x 40 km alueella, jolla asuu lähes 300 000 ihmistä.

Lupaa käyttää White space test environment for broadcast frequencies (WISE) eli Tekesin rahoittama suomalainen tutkimusprojekti. Projektissa on mukana Aalto-yliopistolta signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos ja tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos. Siihen osallistuvat myös Nokia, Digita, Fairspectrum, Viestintävirasto, Turun ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto.

WISE on osa Tekesin Trial-tutkimusohjelmaa. WISE selvittää TV-taajuuksien tehostusta käyttäen kognitiivisia radioteknologioita ja geolokaatiotietokantaa. Trial-ohjelma houkuttelee kansainvälisiä asiantuntijoita ja investointeja hyödyntämään ainutlaatuista kognitiivisen radion ja verkkojen kokeiluympäristöä.

Tavoitteena datanopeuksien ja peittoalueen kasvattaminen sekä kustannustehokkuuden lisääminen

Spektrinjakaminen on maailmanlaajuinen ratkaisu kasvavan langattoman dataliikenteen ja rajallisten taajuusresurssien yhteensovittamiseen. TV White Space -taajuudet on testiympäristö spektrinjakamisessa. TV White Space voi parantaa nykyisiä langattomia tietoliikennepalveluita kasvattamalla datanopeuksia ja peittoaluetta. Lisäksi se voi parantaa palveluiden kustannustehokkuutta ja sen pohjalta voidaan kehittää uusia palveluita.

Spektrinjakamista hallitaan kognitiiviradiojärjestelmässä geolokaatiotietokannalla. Se ohjaa TVWS-laitteiden taajuuksia ja lähetystehoa siten, että laitteet eivät häiritse muuta langatonta tietoliikennettä kuten maanpäällisiä TV-lähetyksiä tai radiomikrofoneja.

Tietokanta soveltaa geometristä laskentaa spektrinjakamisessa. Geometrisen laskennan ansiosta geolokaatiotietokanta on tehokas, nopea ja helposti sovitettavissa erilaisiin ympäristöihin ja säännöksiin. Geometriseen laskentaan pohjautuvat säännöt voidaan selkeästi kommunikoida operaattoreiden, viranomaisten ja muiden jaetun spektrin käyttäjien välillä.

Lisätietoa:

http://wise.turkuamk.fi

http://www.tekes.fi/ohjelmat/trial

Dekaanien uudet käädyt: laboratoriolasia, savea, kuparia, hiilikuitua

0
0
Aallon lukuvuoden avajaisissa 4.9. tarkkasilmäinen voi nähdä yliopiston dekaanien kaulassa jotain uutta. Tekniikan dekaanien käädyissä kultakoristelu on vaihtunut insinöörihenkisiin materiaaleihin.
dekaanit_sm.jpg
  

Vuosisatojen takainen hallitsijoiden vallan merkki, kaulakääty, on juurtunut myös akateemiseen juhlaperinteeseen. Rehtori Tuula Teeri sai yliopistorehtorin viralliset symbolit, viitan ja käädyn, Aalto-yliopiston virallisissa avajaisissa tammikuussa 2010. Huomenna 4.9.2012 myös Aalto-yliopiston tekniikan alan korkeakouluja johtavat dekaanit saavat kaulaansa uudet, akateemisissa juhlatilaisuuksissa käytettävät symbolit.

 

Dekaanien puvut ja käädyt viestivät Aalto-yliopiston korkeatasoisesta ja kunnianhimoisesta muotoiluosaamisesta.

 

Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Petri Varstan käätyä koristaa insinöörimäisen kulmikas, punasavesta valmistettu keraaminen helmikehä. Kemian tekniikan korkeakoulua johtavan Outi Krausen käätyä kiertävä helminauha on valmistettu laboratorioastioissa käytettävästä borosilikaattilasista. Perustieteiden Kimmo Kasken käädyn materiaali on hiilikuitu, sähkötekniikan dekaani Tuija Pulkkisella kupari.

 

Kädenojennuksena perinteisille materiaaleille kaikkien dekaanien käätyjä koristaa samanlainen hopeahelmistä punottu kehä, joka symboloi Aalto-yliopistoa. Käädyn rakenne on taipuisa, mutta ryhtinsä säilyttävä.

"Aalto-yliopiston teknisten tieteiden korkeakoulujen käätyjen inspiraationa ovat klassiset alkuaineet: maa, vesi, ilma ja tuli", kertoo käätyjen suunnittelija, lasimuotoilija Kirsti Taiviola.

 

Suunnittelija kertoo, että poikkitieteellisten korkeakoulujen tutkimuksen kiteyttäminen yhteen materiaaliin oli haastava suunnittelutehtävä. Hyvin sähköä johtava kupari oli luonteva valinta sähkötekniikan tutkimukselle, perustieteitä symboloiva vahva komposiittimateriaali hiilikuitu taas kertoo koulun vahvasta materiaalitekniikan osaamisesta.

"Perinteisissä  materiaaleissa pitäytyminen ei tullut edes mieleen", sanoo muotoilua Aallossa opettava kertoo Taiviola.

 

Syksyn aikana saavat muotonsa myös Taiviolan suunnittelemat käädyt Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaaneille.

 

Myös naisdekaanien puvut ovat oman yliopiston tuotantoa; ne ovat Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoiden suunnittelemia.

 

Teksti: Petja Partanen. Kuva: Erica Kovanen.

 

Dekaanien kaulakäädyt


Suunnittelija: Kirsti Taiviola

Kultaseppä: Anna Heino

 

Kemian tekniikan korkeakoulu

Elementti: vesi

Materiaalit: hopea, borosilikaattilasi

 

Sähkötekniikan korkeakoulu

Elementti: tuli

Materiaalit: hopea, kupari

 

Insinööritieteiden korkeakoulu

Elementti: maa

Materiaalit: hopea, punasavi

 

Perustieteiden korkeakoulu

Elementti: ilma

Materiaalit: hopea, hiilikuitu

Avaruusrekka kiertää Suomea lokakuussa

0
0
Ainutlaatuinen rekkaan rakennettu avaruusnäyttely kiertää Suomea lokakuussa. Ensimmäinen pysähdyspaikka on 3.10. Otaniemessä. Rekka esittelee ajankohtaisia ja kiinnostavia avaruuslentoja sekä avaruuden huimia ja arkisiakin sovelluksia. Avaruusrekan mukana matkaa Aalto-yliopiston liikkuva laboratorio, jossa kävijät pääsevät itse rakentamaan Aalto-1:tä, Suomen ensimmäistä satelliittia.

Suomen suurin näyttelyrekka starttaa matkaan kokeneimman eurooppalaisen astronautin, Paolo Nespolin, lähettämänä Heurekassa pidettävän avaruusviikonlopun päätteeksi. Toinen Euroopan avaruusjärjestön astronautti, Andreas Mogensen, kohtaa rekan seuraavana viikonloppuna Oulussa pidettävässä tapahtumassa.

Rekan varustavat matkaan Euroopan avaruusjärjestö, Tekes, Ilmatieteen laitos, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Ursa ja tiedekeskus Heureka.

Tule mukaan tekemään Suomen ensimmäistä satelliittia!

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun kansainvälinen, merkittävä avaruusnäyttely järjestetään Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella; avaruustutkimus koskettaa kaikkia ja siitä on suurin hyöty taajamien ulkopuolella, joten kiertävä näyttely sopii erinomaisesti avaruuden, uusimman avaruustekniikan sekä kiehtovien avaruushankkeiden esittelyyn.

Euroopan avaruusjärjestön tukeman näyttelyn pääpaino on ajankohtaisissa avaruustutkimushankkeissa, erityisesti suomalaista osaamista hyödyntävissä. Tällaisia ovat mm. juuri elokuun alussa Marsiin laskeutunut Curiosity-kulkija, Maata parhaillaan kiertävä lentokoneelta näyttävä GOCE-satelliitti, vuonna 2015 kohti Merkuriusta laukaistava BepiColombo-luotain sekä komeetan luokse matkalla oleva ja sen pinnalle kahden vuoden päästä laskeutuva Rosetta-luotaimen laskeutuja. Rekassa on näistä realistisia mallikappaleita, laskeutujasta jopa täysikokoinen, autenttinen kaksoiskappale.

Näyttely ajoittuu Kansainvälisen avaruusviikkoon, jonka teemana tänä vuonna on avaruuden ja avaruustekniikan hyöty ihmiskunnalle. Näyttelyssä kerrotaankin konkreettisin esimerkein miten avaruus on olennainen osa nykyaikaista elämää – vaikka usein sitä ei huomaa.

Satelliittien ja luotainten mallien, kuvaruutujen ja vierailijoiden lisäksi rekassa on ainutlaatuista toimintaa: Suomen ensimmäisen satelliitin, Aalto-1:n, tekijäryhmä siirtää satelliitin rakentamisen kiertueen ajaksi näyttelyyn. Yleisö voi siten hypistellä satelliitin mallikappaleita ja osallistua itsekin vähemmän herkkien osien tekemiseen.

Avaruus2012_Aalto1_sm.jpg

Täällä rekka pysähtyy

3.10. Espoo, Otaniemi (kampusvierailu)
4.10. Helsinki, Kumpula (kampusvierailu)
5.10. Helsinki, Narinkkatori
6.-7.10. Vantaa, Tiedekeskus Heureka (avajaistapahtuma)
8.10. Turku, Kauppatori
9.–10.10. Tampere, Keskustori
11.10. Jyväskylä
12.–14.10. Oulu, Tiedekeskus Tietomaa
15.10. Rovaniemi, Arctikum
16.–17.10. Kuopio

Lisätietoa:

http://www.avaruusrekka.fi

Telecom Forum -luentosarja alkaa 18.9.

0
0
Mikä on uusinta uutta mobiili- ja verkkopalveluissa? Telecom Forum 2012 on avoin luentosarja kaikille alasta kiinnostuneille. Seminaari pidetään joka tiistai klo 17:15-19 salissa S4 (Otakaari 5 A) 18.9.-20.11.2012. Luennot ovat englanniksi. Tervetuloa!

18.9. Antti Aaltonen, Director of User Experience, Rovio
User Experience Design for Casual Mobile Games

25.9. Tom Ojala, CEO/CBO, Founder, Joikusoft & Asio-Systems
Startup Entrepreneurship

2.10. Horace Dediu, Founder, Author, Asymco
How did the Mobile Phone Industry get Disrupted?

9.10. Timo Ali-Vehmas, Vice President, Nokia
Compatibility Pursuit in Complex Ecosystems

16.10. Harri Koponen, COO, Rovio
Network Operator: Bit Pipe Provider or Innovator?

23.10. No session

30.10. Hannu Verkasalo, Senior Vice President, Arbitron Mobile at Arbitron
Role of Media Measurements in Building Mobile into the Biggest Mass Medium of the World

6.11. Hannu Kari, Professor, Research Director, National Defence University
Challenges in Military Communication

13.11. Jonne Soininen, Head of Standardization Strategy, Renesas Mobile
Internet Governance – Challenges in Global Internet Coordination

20.11. Ilkka Hiidenheimo, Founder and CEO, Stonesoft
From Network Security to Cyber Security

Seminaarin järjestää Sähkötekniikan korkeakoulun tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos.

Uusilla mittausvalmiuksilla varaudutaan tuhkapilviä vastaan

0
0
Ilmatieteen laitos on varautunut uusiin taivaalta tuleviin turvallisuusuhkiin laajentamalla mittausvalmiuttaan. Maanpäällisen mittausverkon lisäksi havaintoja on mahdollista tehdä nyt myös läpi Suomen alailmakehän Aalto-yliopiston tutkimuslentokoneen avulla. Uudet mittausvalmiudet takaavat entistä paremmin reaaliaikaiset havainnot alailmakehän tapahtumista, kuten mahdollisten tuhkapilvien liikkeistä.

Ilmatieteen laitos on varustanut Aalto-yliopiston Short Skyvan SC-7 -tutkimuslentokoneen useilla ilmakehän hiukkasia ja kaasuja mittaavilla laitteilla. Tämän lisäksi laitoksella on uusina menetelminä käytössään taivaalle tähystäviä lidar-laitteita kattavana verkostona ympäri Suomen.

Uudet mittaukset yhdessä laitoksen mallien ja maanpäällisen mittausverkoston kanssa antavat hyvän kokonaiskuvan Suomen ilmakehän tapahtumista sekä takaavat reaaliaikaisen tiedon saamisen mm. mahdollisten tuhkapilvien liikkeistä ja ominaisuuksista.

Mittaukset tuovat lisätietoa yllättävien tapahtumien kuten tulivuorenpurkausten, metsäpaloepisodien tai radioaktiivisten päästöjen aiheuttamien pilvien tarkkailuun, mallintamiseen ja vaikutuksiin varautumiseen. Uudet mittaukset ovat myös tärkeä lisä laitoksen tieteellisen ilmastonmuutos- ja ilmanlaatututkimuksen kehitystyössä.

Tutkimuslentokoneen koelennot aloitettu heinäkuussa

Lentomittaukset aloitettiin 31.7. tekemällä onnistunut tutkimuslento Helsingistä Turun saaristoon ja Utön mittausaseman yläpuolelle. Ilmatieteen laitoksen tutkijat varustivat Short Skyvan SC-7 -lentokoneen mittaamaan ilmakehän pienhiukkasia, kasvihuonekaasuja ja meteorologisia muuttujia.

Ensilennon pääasiallisena tarkoituksena oli varmentaa lentomittaustoiminnan sujuvuus, mutta lennolta saatiin myös uusia tieteellisiä tuloksia. Niistä on nähtävissä muun muassa mantereellisten ja merellisten päästölähteiden vaikutus pienhiukkasten ja kasvihuonekaasujen pitoisuuksiin ilmakehän eri korkeuksilla. Tuloksia voidaan myös hyödyntää osana mallien kehittämistä ja satelliittitutkimusta.

Lentokonemittausvalmius on tehty Ilmatieteen laitoksen ja Tekesin (Cleen Oy/MMEA-ohjelma) rahoituksella ja toteutettu yhdessä Aalto-yliopiston kanssa.

Lidar-verkosta apua muun muassa tuhka- ja metsäpalotilanteisiin

Ilmatieteen laitoksen vasta perustettu, maantieteellisesti koko Suomen kattava, lidar- ja pilvitutkaverkosto käsittää viisi ekologisesti ja ilmastollisesti erilaista ympäristöä: Helsinki, Kuopio, Hyytiälä, Sodankylä ja Utö. Mittausverkon rakentaminen on aloitettu vaiheittain eri asemilla ja se saadaan valmiiksi loppuvuoden aikana.

Verkostoa hyödynnetään esimerkiksi ilmastonmuutokseen vaikuttavien tekijöiden tutkimiseen, ilmanlaadun jatkuvaan tarkkailuun sekä mittaustiedon tuottamiseen rajakerros-, leviämis- ja sääennustemalleihin ja kehitystyöhön. Tuhka-, metsäpalo- tai muiden vastaavien tilanteiden aikana lidar-verkosta saadaan ilmailun ja kansalaisturvallisuuden kannalta tärkeää reaaliaikaista tietoa mm. saastepilvien sijainnista, korkeudesta ja paksuudesta.

Lisätietoa

Haja-alueiden sähkönjakelusta kestävämpää uusien kaapeleiden avulla

0
0
Sähkönjakelun häiriöt nousivat otsikoihin viime Tapaninpäivän myrskyjen jälkeen. Aikarajat sille, kuinka kauan sähköntoimituksen keskeytys saa kestää, ovat tiukentumassa. Avorakenteiset ilmajohdot, joihin suurin osa 20 kV keskijännitejakeluverkoista perustuu, ovat kuitenkin haavoittuvia tuulen heittämille oksille sekä kaatuville puille. Tutkimushankkeessa on kehitetty aiempaa edullisempia maakaapeleita, joille myrskyt eivät ole ongelma.

Perinteiset maan alle vedetyt kaapelit on kehitetty lähinnä kaupunkiolosuhteisiin. Ne ovat myös raskaita ja varsin kalliita: on arvioitu, että koko keskijännitejakeluverkon kaapelointi maksaisi jopa 5–10 miljardia euroa. Tutkijat ovat nyt kehittäneet haja-alueiden keskijännitejakeluverkkojen kaapelointiin aikaisempaa edullisemman ratkaisun. Se perustuu pieniin poikkipintoihin sekä keveisiin, rakenteeltaan optimoituihin, mutta mekaanisesti lujiin nk. KAPELI-kaapeleihin.

Raskaan tekniikan lisäksi perinteisten maakaapeleiden kustannuksia lisää asennuksen kannalta hyvin haasteellinen maaperä. Kehitetyt KAPELI-kaapelit sopivat kuitenkin myös vaativiin maaperäolosuhteisiin. Hankalimmissa paikoissa kaapelointi voidaan toteuttaa myös ilmakaapeliasennuksena. Tätä varten on kehitetty mekaaninen suojaus myrskyjä ajatellen, sekä sähköinen suojaus salamaylijännitteitä vastaan.

KAPELI-kaapeli asennusvarusteineen on testattu perusteellisin sähköisin ja mekaanisin kokein. Kesän 2012 aikana toteutettiin ensimmäiset uuteen kaapeliverkkoratkaisuun perustuvat koeasennukset kahdessa eri sähköverkkoyhtiössä.

Uusi kaapeliverkkoratkaisu varusteineen ja järjestelmäratkaisuineen on kehitetty tutkimushankkeessa, jonka osapuolina olivat Destia, Eltel Networks Oy, Ensto Finland Oy, Finnkumu Oy, Järvi-Suomen Energia Oy, E.ON Kainuun Sähköverkko Oy, Keravan Energia Oy, PrysmianCables and Systems Oy, Reka Kaapeli Oy ja VAMP Oy. Hankkeen koordinoinnista vastasi Oy Merinova Ab ja tutkimuspanoksesta Aalto-yliopisto. Projekti oli osa Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelmaa.

Tutkimushankkeen tuloksia esitellään tarkemmin seminaarissa, joka pidetään 10.10.2012 kello 13–17 näyttelykeskus WeeGee:ssä Espoon Tapiolassa (Ahertajantie 5).

Lisätietoja:

Professori Matti Lehtonen (ilmoittautumiset 10.10. seminaariin)
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu
matti.lehtonen@aalto.fi
puh. 040 5815726

Projektipäällikkö Sauli Jäntti
Oy Merinova Ab
sauli.jantti@merinova.fi
puh. 040 5863209


Krooniset kivut ja vapina hallintaan ”aivotahdistimella”

0
0
Miten sähkökemiallinen stimulointi vaikuttaa aivoihin? Vuoden alusta käynnistyneessä projektissa tutkitaan syväaivostimulaation vaikutusmekanismia ja kehitetään antureita, joilla aivojen välittäjäaineiden mittaus onnistuu paremmin. Pitkällä tähtäimellä tavoitellaan Parkinsonin taudin ja monen muun hermostollisen sairauden täsmällisempää hoitoa.

Syväaivostimulaatio (Deep Brain Stimulation, DBS) on yksi neurostimulaation muodoista, ja tarkoittaa sähköimpulssien kohdistamista tiettyyn aivojen osaan. Impulssit lähettää elektrodi-implantti, joka asennetaan aivojen syvimpiin osiin neurokirurgisessa leikkauksessa. Tutkijat uskovat, että stimulointi vapauttaa aivoissa välittäjäaineita, jotka joko kiihdyttävät tai hidastavat hermojärjestelmän toimintaa.

– Tavallaan DBS on kuin aivotahdistin, jolla aivoja ohjataan välittäjäaineiden määrän säätelemisessä, selittää projektista vastaava professori Mervi Paulasto-Kröckel.

Aivojen syvien osien stimulointia on käytetty Suomessa jo pitkään vakavien hermostollisten sairauksien oireiden hoitoon. Esimerkiksi pitkälle edenneessä Parkinsonin taudissa voidaan vähentää vapinaa ja muita oireita stimuloimalla aivoja dopamiinin tuotannon säätelemiseksi. Stimulaatiota käytetään myös kroonisen kivun lievittämiseen.

Syväaivostimulaation vaikutusmekanismeja ei kuitenkaan tunneta vielä riittävästi.

– Stimuloinnin vaikutuksen toteamiseen tarvitaan hyvin herkkiä ja nopeita mittausantureita. Projektissa kehitämme niitä ja testaamme, kuinka hyvin anturit onnistuvat havaitsemaan ja erottamaan aivojen välittäjäaineita sähkökemian avulla, Paulasto-Kröckel kertoo.

Vaikutusmekanismien paremmalla tuntemisella olisi paljon etuja: syväaivostimulaatiota voisi käyttää hoitona täsmällisemmin, turvallisemmin ja tehokkaammin niin, että se vaikuttaa juuri oikeaan kohtaan aivoissa. Vähemmän invasiivisten vaihtoehtoisten hoitomuotojen käyttöä voitaisiin toivottavasti lisätä. Ymmärrys mahdollistaa myös uusien sovelluskohteiden löytämisen.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa neurostimulaatiota on alettu käyttää psykiatristen häiriöiden, kuten vakavan masennuksen tai pakkomielteiden hoidossa. Tieto voisi edistää kehitystä monella muullakin tieteenalalla, esimerkiksi sähköimpulsseja käyttävässä kudosteknologiassa, Paulasto-Kröckel kertoo.

Tutkimusryhmä syventyy parhaillaan elektrodien materiaaliratkaisuihin.

– Meitä kiinnostavat erityisesti hiilipohjaiset elektrodimateriaalit kuten timantin kaltainen hiili (DLC), grafeeni, booriseostettu timantti (BDD) ja hiilinanoputket. Olemme nyt saaneet mitattua mikromooliluokan dopamiinipitoisuuksia DLC-pinnoitetulla anturilla. Tutkimme projektissa myös mahdollisuutta immobilisoida glutamaatin mittauksessa tarvittavia entsyymejä erilaisten yhdistelmähiilimateriaalien päälle, kertoo dosentti Tomi Laurila.

Teksti: Anni Aarinen

Lisätietoa

 

Avainsanoja  

Elektrodi on sähköisen virtapiirin osa, jossa sähkö siirtyy väliaineeseen tai väliaineesta virtapiiriin. Lääketieteessä elektrodeja käytetään kehon virtojen välittämisessä mittalaitteelle. [Wikipedia] 

Aivojen välittäjäaine eli neurotransmitteri on molekyyli, joka välittää (eksitoi, inhiboi tai moduloi) signaaleja aivojen hermosolujen eli neuronien välillä. Eksitoiva välittäjäaine kiihdyttää, inhiboiva välittäjäaine jarruttaa aivotoimintaa. [Wikipedia] Aivostimulaation kannalta kiinnostavimpia välittäjäaineita ovat mm. liikkeitä säätelevä dopamiini ja aivotoimintaa kiihottava glutamaatti. 

Dopamiini on eräs keskushermoston välittäjäaineena toimiva hormoni. Dopamiini säätelee liikkeitä ja sen puute aiheuttaa muun muassa dystonioita eli lihasten kouristelua, nykimistä ja muita pakkoliikkeitä. Ihmisen herkkyys voimakkaille kipuärsykkeille on kääntäen verrannollinen aivojen dopamiinipitoisuudelle. Parkinsonin taudissa keskushermostossa on liian vähän dopamiinivaikutusta.

Glutamiinihappo on aivojen pääasiallinen kiihottava eli eksitoiva hermovälittäjäaine. Glutamaatti on sen johdannainen.

 

Neurostimulaatioon liittyvä tutkimus ja opetus

Neurostimulaatioprojektissa on mukana tutkimusryhmiä Aalto-yliopiston sähkötekniikan, perustieteiden ja kemiantekniikan korkeakouluista sekä Helsingin yliopiston itsenäinen tutkimuskeskus Neuroscience Center. Mukaan etsitään vielä väitöskirjan tekijää sähkökemian alalta.

Aivojen sähkökemiaa ja elektrodeja käsitellään Sähkötekniikan korkeakoulun opetuksessa. Aiheelle läheinen bioinformaatioteknologian koulutusohjelma on yksi Aalto-yliopiston suosituimmista. Tieteen tekeminen tulee tutuksi jo opintojen aikana, sillä perusopiskelijatkin pääsevät osallistumaan projekteihin tutkimusapulaisina.

Terveys- ja hyvinvointiteknologia on yksi Sähkötekniikan korkeakoulun tutkimuksen strategisista painopistealueista.

Health Forum -luentosarja pureutuu terveydenhoidon tutkimukseen

0
0
Health Forum on studia generalia -luentosarja, joka on avoin kaikille alasta kiinnostuneille. Tapetilla ovat terveys- ja hyvinvointialan kuumimmat aiheet. Luennot alkavat 4. lokakuuta. Tilaisuuksien kieli on englanti. Tervetuloa!

Kaikki luennot ovat iltaisin klo 17:00-19:00 salissa S4 (Otakaari 5 A, Espoo).

Luennot

4.10. Aalto Health Factory as a source of healthcare innovation

  • Dr. Raimo Sepponen, Professor, Head of the department of Electronics, Aalto University
  • Dr. Tuija Pulkkinen, Dean of School of Electrical Engineering, Aalto University
  • Dr. Matti S. Häkkinen, Director, Healthcare, Logica
  • Ms. Terhi Kajaste, Managing Director, Finnish Health Technology Association

18.10. Importance of legislation and IPR in healthcare engineering

  • Ms. Kristina Grönlund, Director, National Board of Patents and Registration of Finland
  • Mr. Panu Kuosmanen, Technology Transfer Manager, Aalto Centre for Entrepreneurship, Aalto University
  • Dr. Raimo Sepponen, Professor, Head of the Department of Electronics, Aalto University

15.11. Customer needs as the driving force for R&D

  • Dr. Harriet Finne-Soveri, PhD, Adjunct professor in geriatric medicine, Chief of the "Ageing and Services" unit at the National Institute of Health and Welfare (THL)
  • Dr. Juha Metso, MD, Director of Social and Health Services, City of Espoo
  • Dr. Reima Suomi, professor, Turku School of Economics

29.11. Healthcare R&D in research institutions in Finland

  • Dr. Vappu Taipale, Professor, MD, The Chair of The Union for Senior Services, former Minister of Social affairs and health
  • Dr. Jussi Tuovinen, VP, R&D, Operations Development, VTT Technical Research Centre of Finland 
  • Dr. Hannu Seristö, Vice President of Knowledge Networks, Aalto University

12.12. Innovation activities in large established companies

  • Mr. Janne Suominen, Sales Manager Cisco Systems / Representative from Logica Oy, “Cisco HealthPresence Solution and User Experiences”.
  • Mr. Pekka Kahri, Director of Services and Wellbeing industries, Tekes – the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation

Yksinkertaisesti näkymättömäksi

0
0
Metallinen kappale voidaan tehdä näkymättömäksi tavallisen muovin avulla, osoittivat Sähkötekniikan korkeakoulun tutkijat Pekka Alitalo ja Constantinos Valagiannopoulos.

Kappale ei kuitenkaan muutu ihmissilmälle näkymättömäksi – se on näkymätön ainoastaan mikroaaltojen taajuiselle sähkömagneettiselle säteilylle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi antennien lähettämät sähkömagneettiset aallot eivät havaitse kahden antennin välissä olevaa kappaletta.  Aallot siis pääsevät esteestä huolimatta jatkamaan matkaansa antennista toiseen, eikä tietoliikenne häiriinny.

Aiemmin sama ominaisuus on saatu aikaiseksi monimutkaisilla laitteilla tai kalliilla metamateriaaleilla, joilla on sähkömagneettinen vaste.  Alitalon ja Valagiannopouloksen keksimä menetelmä sen sijaan on yksinkertainen ja edullinen.

Muovi vähentää sähkömagneettista sirontaa

Pekka Alitalo selvittää, että kappaleet ovat näkyviä, koska valo eli sähkömagneettinen säteily siroaa niistä. Kappale ei kuitenkaan sirota mikroaaltotaajuista sähkömagneettista säteilyä yhtä paljon, jos se peitetään dielektrisellä materiaalilla – eristeellä, joka ei johda sähköä. Yksi dielektrinen materiaali on Alitalon ja Valagiannopouloksen käyttämä tavallinen muovi.

̶ Monesti antennien eteen on rajallisen tilan vuoksi pakko laittaa jotain, esimerkiksi tukirakennelmia tai muita antenneja, eikä antennin lähettämä säteily silloin pääse kappaleesta läpi. Meitä kiinnosti erityisesti metallisten kappaleiden piilottaminen, koska metalli on hyvin voimakkaasti sirottava materiaali ja häiritsee tietoliikenneyhteyksiä erityisen paljon, Alitalo kertoo.

Sironnan poistaminen aivan kokonaan ei toistaiseksi ole onnistunut. Muovinpala kuitenkin poisti noin 70 prosenttia metallisen sylinterin sironnasta.

̶ Jos halutaan tehdä ”näkymättömyyslaite”, sen voidaan ajatella toimivan hyvin, jos yli puolet sironnasta poistuu.

Fysiikan lait eivät estä näkymättömyyttä

Kappaleen sirontaa voidaan siis vähentää mikroaaltojen tasolla, jolloin kappaleet katoavat aaltojen ”näköpiiristä”. Alitalon mukaan mikään fysiikan laki ei periaatteessa estä sitä, että sirontaa vähennettäisiin myös näkyvän valon tasolla. Silloin ihmissilmäkään ei kappaletta erottaisi.

Tieteessä tähän on jo päästy, mutta näkymättömäksi muutettu kappale on ollut niin pikkuruinen, ettei se muutenkaan olisi ihmissilmälle helposti havaittavissa. Alitalo kertoo, että ihmisen näkemän valon alueella aallonpituudet ovat muutamien satojen nanometrien kokoluokkaa. Näkymättömäksi muutettavan kappaleen halkaisijan olisi oltava sitäkin pienempi.

Minkä tahansa kokoinen kappale ei voi olla näkymätön edes mikroaaltotaajuiselle sähkömagneettiselle säteilylle.

̶ Tutkimuksessamme aallonpituus oli kymmenen senttimetriä ja mitatun metallisylinterin halkaisija kaksi senttimetriä. Kun ”piilotettavan” kappaleen kokoa kasvatetaan ja taajuus pidetään samana, menetelmä lakkaa jossain vaiheessa toimimasta.  Jos esimerkiksi panssarivaunun päälle laittaa muovia, ei siitä ole mitään apua, koska kappale on tällä taajuudella liian iso.

Pekka Alitalon ja Constantinos Valagiannopouloksen artikkeli “Demonstration of electromagnetic cloaking of conducting object by dielectric material cover” ilmestyi 16.8.2012 Electronics Letters -julkaisussa, Vol. 48, No. 17.

Teksti: Tea Kalska

Ehdota Naiset ja tekniikka -palkinnon ansainnutta

0
0
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu jakaa Marja-Terttu Tanttisen rahastosta Naiset ja tekniikka -palkinnon. Palkinnon saajaksi voi ehdottaa suunniteltua tai jo tehtyä hanketta tai ideaa, joka edistää tyttöjen ja naisten innostusta opiskella matemaattis-luonnontieteellisiä aineita ja hakeutua opiskelijaksi tekniikan aloille. Palkintoa haluava henkilö tai ryhmä voi myös itse ilmoittautua ehdokkaaksi.

Aalto-yliopiston tekniikan alan koulujen killoilta toivotaan ideoita ala- ja yläkoulu- sekä lukioikäisten tyttöjen matemaattisten aineiden opiskelun tukemiseksi. Ehdotus voi olla esim. teekkarien vetämää kerhotoimintaa kouluissa tai jokin muu opiskeluun innostava kampanja tai hanke-ehdotus, jonka koulu voi itse toteuttaa tai jossa teekkarit tai Aalto-yliopisto voivat olla mukana. Ehdotus voi olla myös jotain sellaista, jota ei ole aiemmin edes ajateltu!

Ala- ja yläkoulut ja lukiot voivat hakea palkintoa jollakin suunnitellulla tai jo toteutetulla projektilla, jolla pyritään kannustamaan tyttöjä ja naisia opiskelemaan matemaattisia aineita.

Myös muut kuin killat ja koulut voivat ehdottaa palkinnon saajaa. Palkinnon saaja voi olla esimerkiksi projekti, yhdistys tai yritys.

Palkinnon tavoitteena on edistää naisten hakeutumista tekniikan opintoihin sekä tekniikan alaa opiskelevien naisten opintojen edistäminen. Päätöksen palkinnon saajasta tekee Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun dekaani. Palkinto jaetaan nyt kuudetta kertaa, ja sen suuruus on 1000 euroa. Palkinto julkistetaan alkuvuodesta 2013.

Vapaamuotoiset kirjalliset ehdotukset perusteluineen toimitetaan 31.10.2012 klo 15.45 mennessä Henna Paanaselle sähköpostitse osoitteeseen grants-elec@aalto.fi.

Lisätietoja stipendeistä antaa suunnittelija Henna Paananen, grants-elec@aalto.fi, puh. 050 347 7974.

Uudet tohtorit tiedeyhteisön jäseniksi tekniikan korkeakoulujen promootiossa

0
0
Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulut järjestävät yhteisen juhlallisen tohtoripromootion 12.10.2012 Otaniemessä. Promovoitavat tohtorit ja kunniatohtorit otetaan juhlallisin menoin tekniikan tiedeyhteisön jäseniksi. Heidän päähänsä painetaan tekniikan tohtorin hattu.

Promootioakti on promootiopäivän päätapahtuma, jossa uudet tohtorit promovoidaan. Promovoitavana on 290 tohtoria ja kymmenen kunniatohtoria. Promootiopäivän ohjelmassa on juhlajumalanpalvelus, promootioakti, promootioillallinen ja tanssiaiset sekä jatkot. Tekniikan promootioperinne jatkuu, vaikka Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu jaettiin 2011 neljäksi itsenäiseksi tekniikan korkeakouluksi.

– Perinteen merkitys korostuu nykyisessä murrosvaiheessa. Tekniikan korkeakoulujen professorikunta ottaa promootioaktissa uudet tohtorit ja kunniatohtorit tiedeyhteisönsä jäseniksi. Promootio ylläpitää ja luo tekniikan tiedeyhteisöä edelleen, yhteisin voimin, taustoittaa juhlamenojen ohjaaja, professori Riitta Smeds.

Paikalla kaikki kymmenen uutta kunniatohtoria

Kunniatohtorin arvo myönnetään kymmenelle merkittävälle tieteen ja yhteiskunnan vaikuttajalle. Tulevat tekniikan kunniatohtorit ovat professori Marie Cottrell, professori Robin Dunbar, hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin, professori Walter Kaminsky, hallituksen puheenjohtaja Jorma U. Nieminen, varapääjohtaja Anneli Pauli, professori Matti Pursula, valtiosihteeri Raimo Sailas, professori Tapan K. Sarkar sekä professori Tetsuo Shoji. Kaikki kunniatohtorit osallistuvat promootiopäivän ohjelmaan.

Seuraa suoraa verkkolähetystä promootiosta

Promootiopäivän päätapahtumaa, promootioaktia, voi seurata suorana verkkolähetyksenä klo 13.00 - 16.30 osoitteessa

http://83.216.4.153/rgb_4394

 

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Helena Manner
p. 050 384 1785, helena.manner@aalto.fi 
http://promootio2012.aalto.fi/fi/

Viewing all 949 articles
Browse latest View live